cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Πρώην Ακαδημία, όπως λέμε “Καπετανάκειο 2”

Πέφτει η υπογραφή για τις εργασίες συντήρησης στα σχολεία της πρώην Ακαδημίας, ωστόσο το «σχέδιο» από μόνο του, εκτός του ότι έχει πολλά κενά, χρειάζεται και μια ευρύτερη … ευθυγράμμιση πλανητών για να πετύχει!!!

Πρώην Ακαδημία, όπως λέμε “Καπετανάκειο 2”

Μπορεί αύριο (19/05) να υπογράφεται επίσημα η σύμβαση για την έναρξη των εργασιών στατικής επάρκειας στα σχολεία της πρώην Ακαδημίας, ωστόσο οι φόβοι για επανάληψη μιας ιστορίας «δεύτερου Καπετανάκειου» είναι περισσότερο από ορατοί…

Κι αυτό γιατί, φαίνεται πως τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα στα χαρτιά για να μπορέσουν να βγουν στην πράξη. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις της Δημοτικής Αρχής, τα δύο ειδικά σχολεία που φιλοξενούνται στο συγκρότημα, θα μπορέσουν από την επόμενη σχολική χρονιά να μεταφερθούν στις αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι, όπου όμως τώρα στεγάζεται προσωρινά το 7ο Δημοτικό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα μπορέσει ως τον Σεπτέμβριο να έχει επιστρέψει στο κτίριο του.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι ο ανάδοχος του έργου θα καταφέρει μέσα σε διάστημα τριών μηνών (με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου να ορίζεται σε 15 μήνες) να εκτελέσει μεγάλο μέρος των εργασιών στατικής επάρκειας, ώστε η πρώην Ακαδημία να «μοιραστεί» στη μέση και να μπορεί να φιλοξενεί παιδιά, παράλληλα με την εκτέλεση του έργου. 

Άρα κωδικοποιημένα η Δημοτική Αρχή εκτιμά: 

  1. Το 7ο Δημοτικό Σχολείο θα επιστρέψει στο κτίριο του ως τον Σεπτέμβριο.
  2. Τα δύο Ειδικά Σχολεία της πρώην Ακαδημίας θα μεταφερθούν στις αίθουσες του λιμανιού ως τον Σεπτέμβριο. 
  3. Περίπου η μισή εργολαβία ενός έργου συμβατικού χρόνου 15 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι σε 3 μήνες!!!
  4. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να υλοποιούνται μαθήματα στο μισό κτίριο και στο υπόλοιπο εργασίες!!!

Γίνεται αντιληπτό ωστόσο το γεγονός πως το «σχέδιο» από μόνο του, εκτός του ότι έχει πολλά κενά, χρειάζεται και μια ευρύτερη … ευθυγράμμιση πλανητών για να επιτύχει. 

Για το Ηράκλειο δυστυχώς, είναι παράλληλα γνωστές οι ιστορίες ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων έργων, τόσο για το πολύπαθο Καπετανάκειο, όσο και για την εργολαβία της Δικαιοσύνης, που ακόμα γίνονται προσπάθειες για να ολοκληρωθεί, ενώ έχει αρχίσει η θερινή περίοδος.

Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό το γεγονός πως αρκετοί εργολάβοι εγκαταλείπουν έργα ημιτελή, λόγω των συνθηκών που επικρατούν και της εκτόξευσης του κόστους υλικών. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα, θεωρούνται απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις γονέων κι εκπαιδευτικών, που δεν μπορούν πρακτικά να λάβουν καμία δέσμευση για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά και για το πώς θα δρομολογηθεί ένα έργο, που συμβατικά, εφόσον αρχίσει Ιούνιο, θα ολοκληρωθεί τον … Αύγουστο του 2023!!!

Με δεδομένη την ως τώρα πορεία εκτέλεσης των Δημόσιων Έργων και ειδικά της πορείας εκτέλεσης έργων σε σχολεία, οι φόβοι για ένα «Καπετανάκειο 2» βρίσκονται επικίνδυνα στα όρια της βεβαιότητας, οπότε για να αμβλυνθούν, τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και ο ανάδοχος αλλά και κάθε εμπλεκόμενος, οφείλουν να δώσουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις που θα συνοδεύονται από ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon