cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Μεγάλη η ζημιά στους αλιείς του Λασιθίου από τους λαγοκέφαλους

Σοβαρές ζημιές προκαλεί η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των λαγοκέφαλων στις θάλασσες της Κρήτης, και ιδιαίτερα στον νομό Λασιθίου…

Μεγάλη η ζημιά στους αλιείς του Λασιθίου από τους λαγοκέφαλους
«Ψαριά» με εκατοντάδες λαγοκέφαλους.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, κατά μέσο όρο η ελάχιστη ζημιά που προκαλείται άμεσα σε κάθε αλιευτικό σκάφος ξεκινά από τις 4.500€. Αυτό είναι το μέσο κόστος που προκύπτει από τις ζημιές που προκαλούνται σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα κλπ) τα οποία καταστρέφουν οι λαγοκέφαλοι, αλλά και στα αλιεύματα τα οποία τρώνε οι λαγοκέφαλοι πάνω απ’ τα δίχτυα.

Αν σε αυτό το κόστος συνυπολογιστούν και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που προκαλεί η παρουσία των λαγοκέφαλων, όπως για παράδειγμα τα χαμένα μεροκάματα που χρειάζονται για επισκευές σε εξοπλισμό ή στη μείωση των ντόπιων πληθυσμών των ψαριών, η ζημιά για κάθε σκάφος είναι τουλάχιστον 8.000€ το χρόνο.

Νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μελέτη των λαγοκέφαλων δείχνουν πως τα ψάρια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα προς βρώση, ακόμα κι αν ακολουθηθούν διαδικασίες καθαρισμού όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι επικίνδυνες τοξίνες που βρίσκονται στους λαγοκέφαλους εντοπίστηκε σε μικρότερες ποσότητες και στη σάρκα του ψαριού, όμως η ποσότητα αυτή παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την βιολογική περίοδο του ψαριού αλλά και την διατροφή του, κάτι που δεν επιτρέπει να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση για το επίπεδο τοξικότητάς του.

Άλλωστε, στα μέσα Μαρτίου, 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο απαντά ότι είναι σε εξέλιξη ειδικά ερευνητικά προγράμματα για την χαρτογράφηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών ειδών, για τις οικονομικές επιπτώσεις στην αλιεία και τον έλεγχο των πληθυσμών. Ωστόσο έως και σήμερα η εξάπλωση των ειδών, όχι μόνο δεν ελέγχθηκε, αντίθετα, οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάστηκαν. 

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών, στις 10/03/2022 ο πρόεδρος Αλιέων Νομού Λασιθίου, Λάμπης Τζαράκης, επανέφερε το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες από πρόσφατες «ψαριές» αλιέων. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό, ενώ το τελευταίο διάστημα αλιεύονται πολλά κιλά λαγοκέφαλων, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε σε τέτοια έκταση έως και σήμερα.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί και μικροτραυματισμοί λουόμενων στην Κρήτη από δάγκωμα του συγκεκριμένου ψαριού.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon