cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς, οι δύο «πληγές» του Ηρακλείου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απούσα, αφήνοντας στη μοίρα τους τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου αλλά και τους πλημμυροπαθείς της Αγίας Πελαγίας…

Σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς, οι δύο «πληγές» του Ηρακλείου

Για δύο πληγές που συνεχίζουν να αιμορραγούν με ευθύνη της κυβέρνησης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και τους πλημμυροπαθείς της Αγίας Πελαγίας.

Σύμφωνα με την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, σχεδόν ενάμισι χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, στο περίμενε είναι οι κάτοικοι που επλήγησαν, καθώς οι κατεστραμμένες περιουσίες τους, αναμένουν τις εγκρίσεις και τα ποσά που κάποια στιγμή θα λάβουν και τα οποία δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις εργασίες ανακατασκευής ή δημιουργίας νέας κατοικίας.

Όπως επισημαίνεται, οι καταγγελίες προς τους κατοίκους που αισθάνονται πλέον όμηροι, δεν έχουν τέλος ενώ ελάχιστοι φάκελοι από τους 1.000 περίπου, έχουν εγκριθεί, ενώ υπολείπονται πάνω από 8.000 να κατατεθούν, γιατί το κόστος για την ολοκλήρωση του φακέλου είναι μεγάλο και η γραφειοκρατία σχεδόν απαγορευτική.

«Να θυμίσουμε γιατί οι Κυβερνώντες έχουν αδύνατη μνήμη ότι μετά τον μεγάλο σεισμό 1200 κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα, 600 χρήζουν επισκευών, ενώ 800 συμπολίτες μας ουσιαστικά έχουν γίνει πρόσφυγες στον τόπο τους και μένουν τόσους μήνες στα κοντέινερ των 24 τμ και πάνω από 3500 άτομα έχασαν σπίτια και δουλειές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, είναι αναγκαία η επιστροφή του Φ.Π.Α. όταν γίνονται εργασίες για όλα τα σεισμόπληκτα κτίρια ενώ τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν ενεργειακή αναβάθμιση.

Επίσης ζητείται η άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 17 άτομα και δεν επαρκούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Πολεοδομία η οποία λειτουργεί μόλις με 2 υπάλληλους.

Η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, επικρατεί και στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. «Μια περιοχή κατεξοχήν τουριστική, ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί και δεν βλέπουν οι καταγγέλλοντες κάτοικοι, ενδιαφέρον από την Πολιτεία, για την αποκατάσταση του οικισμού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Η αγωνία των πλημμυροπαθών εστιάζεται στις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων καθώς πέρα από τα χρήματα της πρώτης αρωγής των 6.000 ευρώ, δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών), αλλά και στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αναφέρει επίσης τα εξής:

«Σε κάθε φυσική καταστροφή κατά το παρελθόν, η ΝΔ, επένδυε στην προπαγάνδα, το ψεύδος, στην τυμβωρυχία, για να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Ως Κυβέρνηση, πάντα κάποιος άλλος φταίει: οι πολίτες, οι Δήμοι, τα δάση, οι υπάρχοντες Νόμοι κλπ. Ως μέσον διαχείρισης έχει επιλέξει τα μεγάλα λόγια και τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις.

Ουσιαστικό για τον τόπο μας και τους πολίτες του Νομού μας, που δοκιμάζονται, είναι να φέρνουμε καθημερινά στην επικαιρότητα, τις μεγάλες αυτές πληγές που επιζητούν θεραπεία, σχεδιασμό και έργα τέτοια που δεν θα καλύψουν τα προβλήματα αλλά θα δώσουν προοπτικές ενίσχυσης των πληγέντων και ανάπτυξης των περιοχών.

Τούτο βέβαια η ΝΔ, έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να το πράξει, ασχολείται με το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού Κράτους και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Για μας το σύνθημα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, απαντά και σε τούτα τα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon