cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Στα Χανιά στελέχη του Υπ. Ναυτιλίας για την ανάπτυξη των λιμανιών

Η ανάπτυξη των λιμανιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων των γενικών γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας με αυτοδιοικητικούς παράγοντες των Χανίων…

Στα Χανιά στελέχη του Υπ. Ναυτιλίας για την ανάπτυξη των λιμανιών

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών και των λιμενικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας με φορείς της αυτοδιοίκησης.

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, συμμετείχαν σε σειρά συναντήσεων στα Χανιά, παρουσία και της διευθύντριας της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αθηνάς Φωκά.

Στην συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως οι λιμενικές υποδομές, τα προγραμματιζόμενα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και άλλα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου, καθώς και θέματα εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου.

Επίσης, συζητήθηκε η προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Οι γενικοί γραμματείς ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από το ΠΕΠ Κρήτης, ενώ έγινε αναφορά και στα ενημερωτικά προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης και περιφερειακοί σύμβουλοι, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των γενικών γραμματέων και της Περιφέρειας Κρήτης για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δράσεων του υπουργείου στην Π.Ε. Χανίων.

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε ακόμα στο δημαρχείο της πόλης με το δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρόεδρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Μανώλη Κοτσιφάκη.

Το θέμα της διάβρωσης των ακτών, η πορεία έργων αρμοδιότητας του δημοτικού λιμενικού ταμείου βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την δημιουργία μαρίνας στην περιοχή της Νέας Χώρας.

Ο δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι προγραμματίζεται στα Χανιά η διοργάνωση πανελληνίου συνεδρίου των δημοτικών λιμενικών ταμείων στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους.

Οι δύο γενικοί γραμματείς συναντήθηκαν και με δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας παρουσία του προέδρου του λιμενικού ταμείου νομού Χανίων, Δημήτρη Βιριράκη.

«Η ανάπτυξη των λιμανιών σε όλη την Κρήτη αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουτουλάκης επισημαίνοντας ότι ειδικά με το Λιμενικό Ταμείο νομού Χανίων προχωρά η ωρίμανση σημαντικών έργων με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για την υλοποίησή τους.

«Δεν μιλάμε για ώριμες μελέτες, μιλάμε για έργα που περιμένουν την οριστικοποίηση για τη χρηματοδότησή τους», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάγονται έργα στο βορρά και τον νότο των Χανίων.

Ειδικά για τον νέο επιβατικό σταθμό στο λιμάνι της Σούδας έχει προταθεί από το υπουργείο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η απόφαση ένταξης.

Παράλληλα μέσα απο τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νέο πρόγραμμα «Νέαρχος», θα υλοποιηθεί σειρά δράσεων για την ανάπτυξη των λιμανιών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος χαρακτήρισε σημαντικές τις συναντήσεις των Χανίων τονίζοντας ότι είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε αναφερόμενος στα λιμενικά ταμεία των Χανίων, «είναι από τα καλύτερα στη χώρα, έχουν προχωρήσει πάρα πολλές μελέτες και έργα αντλώντας πολλές χρηματοδοτήσεις».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon