cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Τρένο για την Κρήτη, όχι για το παράλογο αεροδρόμιο

Πρόσφατα ξεφύτρωσε και το… «τρένο του αεροδρομίου». Εν τέλει, ψάχνουμε τρένο που θα σώσει την Κρήτη και τους ανθρώπους της ή τρένο που θα σώσει την ΤΕΡΝΑ;

Τρένο για την Κρήτη, όχι για το παράλογο αεροδρόμιο

Μισό λεπτό γιατί θα τρελαθούμε τελείως…

Διαβάζω τις πρόσφατες παρεμβάσεις για το τρένο στην Κρήτη (π.χ. από τον Χάρη Μαμουλάκη, τις αναρτήσεις στις σχετικές ομάδες του facebook και τα σχετικά ρεπορτάζ στα τοπικά ΜΜΕ) και αναρωτιέμαι:

  • Για ποιο τρένο μιλάμε;
  • Ποια σύνδεση του Ηρακλείου με ποιο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι;

Με το αεροδρόμιο που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας;

Με το αεροδρόμιο που είναι εν τη γενέσει του αντιοικονομικό και αντιπεριβαλλοντικό;

Με το αεροδρόμιο που δεν έχουν καν παρουσιαστεί οι μελέτες για τους συνδετήριους άξονες, όπως καταγγέλλει και το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης;

  • Με το αεροδρόμιο που εκ των πραγμάτων θα αυξήσει δραματικά και αναίτια τον μεταφορικό φόρτο και την αέρια ρύπανση στα 40 χιλιόμετρα μεταξύ της πόλης του Ηρακλείου και του Καστελλίου;
  • Με το αεροδρόμιο που θα σημάνει αύξηση του μεταφορικού κόστους (τόσο του οδικού όσο και του αεροπορικού) για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ηρακλείου;

Αυτό το αεροδρόμιο θέλετε να συνδέσετε με το Ηράκλειο;

Η πρόταση για μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια και απαντά στο τεράστιο ζήτημα της σύνδεσης των πόλεων του νησιού.

Δηλαδή της σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και της μεταφοράς αυτών και των εμπορευμάτων τους με ταχύτητα και ασφάλεια από τα Χανιά ως τον Αγιο Νικόλαο (τουλάχιστον).

Η πρόταση «κουμπώνει» με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ για τον οποίο εφόσον πάμε σε νέα χάραξη μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και ο σχεδιασμός για το τρένο.

Η άλλη πρόταση, που ξεφύτρωσε πρόσφατα, για το «τρένο του αεροδρομίου» στην ουσία αποδυναμώνει το μεγάλο αναπτυξιακό όραμα που αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού.

Είναι πρόταση που αφορά μόνο τους «πελάτες» του αεροδρομίου και τελικά παίζει το παιχνίδι των εργολάβων και όσων υποστήριξαν το παράλογο έργο και τώρα βλέπουν πόσο ασύμφορη είναι η επιλογή τους, ειδικά εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Εν τέλει, ψάχνουμε τρένο που θα σώσει την Κρήτη και τους ανθρώπους της ή τρένο που θα σώσει την ΤΕΡΝΑ και το παράλογο έργο;

Το Ηράκλειο έχει αεροδρόμιο, δίπλα στο λιμάνι, που μπορεί να αναπτυχθεί και να επεκταθεί, με ασφάλεια, με απείρως μικρότερο κόστος και με εξάλειψη της όχλησης για τη Νέα Αλικαρνασσό.

Από αυτό το αεροδρόμιο μπορεί και πρέπει να περάσει το τρένο του ΒΟΑΚ (εξάλλου είναι δίπλα του και όχι 40 χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα).

Αυτό είναι ένα πραγματικά αναπτυξιακό έργο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon