cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία για το τρένο στην Κρήτη

Η συζήτηση για τη δημιουργία του Προαστιακού Ηρακλείου καθίσταται κάτι παραπάνω από επίκαιρη σχολιάζει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης

Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία για το τρένο στην Κρήτη

Την ώρα που φαίνεται να έχει ανάψει για τα καλά το θέμα του τρένου στον δημόσιο διάλογο στην Κρήτη ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης παρεμβαίνει με σχετική δήλωση του.

Στην συνέχεια αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του

«Με την κλιματική αλλαγή να μας υποχρεώνει να υλοποιήσουμε εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης της ενέργειας και των μετακινήσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης να παρέχει τους πόρους και τα ήδη δρομολογημένα, κυρίως από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έργα στην Κρήτη, όπως το αεροδρόμιο Καστελλίου και ο ΒΟΑΚ, να έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προοπτικές, η συζήτηση για τη δημιουργία του Προαστιακού Ηρακλείου καθίσταται κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Ήρθε πλέον η στιγμή να αρθούν και οι κυβερνητικές αντιρρήσεις και να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης του νέου αεροδρομίου Καστελλίου με την πόλη του Ηρακλείου – και όχι μόνο – με ένα «πράσινο» μέσο σταθερής τροχιάς, με κοινωνικό πρόσημο, που θα δίνει τη δυνατότητα της γρήγορης, ασφαλούς και οικονομικής μετακίνησης. Για όλους. Όπως γίνεται και σε διεθνές επίπεδο.

Η συγκυρία είναι ιδανική. Η συνεργασία και ο συντονισμός των δυνάμεων που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας, η δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για το τρένο στην Κρήτη, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

Τώρα είναι η στιγμή να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης. Τώρα είναι η στιγμή για να εξετάσουμε σοβαρά και μεθοδευμένα την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς φιλικού προς το περιβάλλον. Γιατί, αν όχι τώρα, πότε;».

Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα o βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης είχε αναφερθεί και παλιότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβρη του 2021.

Με άρθρο του με τίτλο “Προαστιακός Ηρακλείου: Αν όχι τώρα, πότε;” πρακτικά ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι σκόπιμο να ξανανοίξει ο σχετικός δημόσιος διάλογος για το θέμα των μέσων σταθερής τροχιάς στην Κρήτη για μια σειρά από λόγους.

Μεταξύ των λόγων αυτών βέβαια εκτός από τα προφανή ζητήματα που θέτει η κλιματική κρίση, η οποία μας αναγκάζει να αναζητήσουμε νέους εναλλακτικούς και πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης, έρχεται να προστεθεί ο πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας από τον οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει το θέμα ενός φιλικού προς το περιβάλλον μεταφορικού μέσου, όπως το τρένο ή ο προαστιακός, ένα αναπτυξιακό έργο υποδομής που πρακτικά θα μπορούσε να “κουμπώσει” μαζί με άλλα έργα σε ένα συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την Κρήτη.

Ενώ στην συνέχεια στο παλιότερό του αυτό άρθρο ο κ. Μαμουλάκης ανέλυε τις ιδέες του για μια σειρά από πρακτικά ζητήματα όπως τις απαλλοτριώσεις για την όδευση ενός μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, την χωροθέτηση των σταθμών στάθμευσης αλλά και επιβατών, την διασύνδεση του με άλλα κομβικής σημασίας έργα.

Τόνιζε μάλιστα ότι η σύνδεση ενός τρένου με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι θα εξασφάλιζε και την βιωσιμότητα ενός τέτοιου project.

Ενώ έκανε και αναφορά σε άλλα σχετικά παραδείγματα από το εξωτερικό πχ το αεροδρόμιο στη Βαλένθια που κατασκευάστηκε το 2007 και συνδέθηκε με τρένο με το μετρό της πόλης αλλά και το παλιό, και επιβαρυμένο με τεράστια τουριστική κίνηση, αεροδρόμιο του Φάρο της Πορτογαλίας στο οποίο βρίσκεται υπό μελετητική ωρίμανση η διασύνδεση με το παρακείμενο δίκτυο σιδηροδρομικών υποδομών.

Κλείνοντας ο κ. Μαμουλάκης μας θύμιζε ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών στην επιτροπή περιβάλλοντος διατυπώθηκε το αίτημα να εξετάσει η πολιτεία την βιωσιμότητα ενός σχεδίου ανάπτυξης τρένου στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon