+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 22.03 2023

Χανιά: Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων για τα Ταμπακαριά

Δυσαρεστημένοι οι κάτοικοι των Ταμπακαριών με αφορμή την ανάπλαση της περιοχής – «Καμία ουσιαστική μελέτη δεν προετοιμάστηκε στις υποδομές των δικτύων της ΔΕΥΑΧ», αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας…

Χανιά: Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων για τα Ταμπακαριά

Επιστολή διαμαρτυρίας από τους κατοίκους των Ταμπακαριών οι οποίοι διαμαρτύρονται για ορισμένα θέματα που αφορούν την ανάπλαση αλλά και για χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως επισημαίνουν μέσα στην επιστολή τους, το βασικό πρόβλημα είναι το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΧ και έχουν ζητήσει πολλές φορές να εκπονηθούν μελέτες ώστε το δίκτυο να μπορέσει να αντέξει το αυξημένο φορτίο.

Τονίζουν ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τεχνική εμπλοκή στο έργο της ΔΕΥΑΧ πέρα από αυτοψίες και θεωρητικές αναλύσεις ζητώντας να βρεθούν επιμέρους λύσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Τέλος θίγουν και το ζήτημα της στάθμης του οδοστρώματος τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται ώστε οι κάτοικοι να διατηρήσουν την πρόσβαση στα σπίτια τους.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας:

«Ο Σύλλογος κατοίκων Ταμπακαριών έχει, διαχρονικά, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με συνεχείς ενημερώσεις των αρμοδίων για τα σημαντικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Με σειρά εγγράφων μας είχαμε επισημάνει εγκαίρως και επανειλημμένα, αρχής γενομένης από το 2018, πολύ δηλαδή πιο πριν από τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης, τα σημαντικά προβλήματα των υποδομών της οδού Βιβιλάκη.

Δυστυχώς, σε κανένα από τα έγγραφα αυτά δεν αξιωθήκαμε ούτε καν μίας απάντησης από κανέναν από τους εμπλεκομένους φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε. Όπως προκύπτει δε εκ του αποτελέσματος καμία ουσιαστική μελέτη δεν προετοιμάστηκε εκ μέρους των εμπλεκομένων σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων της περιοχής.

Συνέπεια αυτών είναι να βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα στην ίδια δυσάρεστη θέση και πλέον να αντιμετωπίζουμε αδιέξοδα όπως προκύπτει και από την καθυστέρηση που παρατηρείται ήδη στην υλοποίηση του δρομολογημένου έργου ανάπλασης της περιοχής.

Τα σχετικά έγγραφα που προαναφέρθηκαν επεσήμαιναν κυρίως την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των δικτύων αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΧ.

Κρίνουμε απολύτως αναγκαία την σύνταξη μελετών για τα όμβρια, την αποχέτευση και την ύδρευση ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη της περιοχής και ο φόρτος των δικτύων που αυτή θα επιφέρει σε βάθος χρόνου, με τις προδιαγραφές και τις δεσμεύσεις των ενταγμένων έργων στα ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΧ ως αρμόδια και αποκλειστικά υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί άμεσα και στην πράξη με την αποκατάσταση των προβλημάτων. Είναι ανεπίτρεπτο το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε τεχνική εμπλοκή στο έργο της ΔΕΥΑΧ πέρα από αυτοψίες και θεωρητικές αναλύσεις οι οποίες θα έπρεπε προφανώς να είχαν προηγηθεί της έναρξής του.

Εφόσον η ΔΕΥΑΧ αδυνατεί λόγω οικονομικής ή τεχνικής δυσχέρειας να προβεί στην οριστική αναβάθμιση των υποδομών οφείλει να προχωρήσει σε επιμέρους λύσεις και παρεμβάσεις (π.χ. νέα φρεάτια αποχέτευσης, νέοι συλλεκτήριοι αγωγοί λυμάτων, νέα φρεάτια και αγωγοί απορροής ομβρίων, κ.λπ.) οι οποίες θα επιτρέψουν έστω τη βελτίωση της κατάστασης.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η τελική στάθμη του διαμορφούμενου οδοστρώματος θα πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο του υφιστάμενου πεζοδρομίου ώστε οι κάτοικοι να διατηρήσουν την πρόσβαση στα σπίτια τους. Οποιαδήποτε σκέψη για ανύψωση του οδοστρώματος πέραν των όσων προβλέπονται στην εγκεκριμένη τεχνική έκθεση του έργου δεν είναι αποδεκτή.

Διερωτώμεθα πως θα διευθετηθεί η στάθμη του οδοστρώματος δεδομένου ότι η εγκεκριμένη μελέτη προβλέπει στρωματώσεις συνολικού πάχους 50 εκατοστών και το περιθώριο που δίνουν οι διαμορφωμένες υποδομές δεν ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 20 εκατοστά.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε όλες τις ενέργειες που μας παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καθώς και το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία και την αξία των περιουσιών καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon