cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Χανιά: Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τους Αγίους Αποστόλους

Την αντίθεσή της στο προωθούμενο έργο κατασκευής θεάτρου με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που θα επιφέρει αλλοίωση στη φυσιογνωμία των Αγίων Αποστόλων, εκφράζει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου»…

Χανιά: Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τους Αγίους Αποστόλους

Σε συστράτευση καλεί τους πολίτες και τους φορείς των Χανίων η «Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου», έτσι ώστε να αποτραπεί το επιχειρούμενο έργο για κατασκευή θεάτρου 1.700 θέσεων με ανάλογη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στο δασάκι των Αγίων Αποστόλων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμος προτίθεται να κατασκευάσει ένα θέατρο 1.600-1.700 θέσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε αλλοίωση τη φυσιογνωμία της περιοχής, καθώς θα χρειαστούν απαιτούμενοι δρόμοι πρόσβασης, χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι.

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει ότι υπάρχει η τάση κάθε ελεύθερος χώρος να προορίζεται για “αξιοποίηση”, που στην αντίληψη της δημοτικής αρχής είναι συνδεδεμένη με εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες και τσιμεντοποίηση.

Παράλληλα καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει έγκριση για τέτοιου μεγέθους θέατρο ενώ η διαχειριστική μελέτη η οποία έχει και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, αναφέρει 630 θέσεις και όχι 1.700.

Η Πρωτοβουλία θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος έβγαλε στον αέρα την μελέτη εφαρμογής της διαχειριστικής μελέτης με αλλοιωμένα στοιχεία;
  • Γιατί έχει γίνει σύμβαση με τον ανάδοχο ζητώντας να γίνουν έργα που δεν έχουν εγκριθεί;
  • Ποιος αποφασίζει; Ο δήμαρχος μόνος του;
  • Γνωρίζει η Διεύθυνση Δασών Χανίων, η κύρια υπηρεσία που εποπτεύει το χώρο και δίνει τις εγκρίσεις, ότι ο Δήμος παραβιάζει τους όρους με τους οποίους έδωσε την έγκριση για την μελέτη του πάρκου; 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως πρωτοβουλία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές  να αναδείξουμε θέματα που αφορούν  γενικότερα  την προστασία του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, που  απ’ ότι φαίνεται σε αυτήν την πόλη είναι υπό διωγμό. 

Δεν στεκόμαστε μόνο στο θέμα του στρατοπέδου – όπου ο Δήμος το μόνο που έκανε μέχρι τώρα ήταν εργασίες για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.  Είμαστε πολίτες αυτής της πόλης και ο αγώνας μας για να γίνει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πάρκο,  συνδέεται με όλους τους  αγώνες  για τη διάσωση του πρασίνου που υπάρχει στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. 

Ως εκ τούτου, στην πρώτη μας συνέλευση μετά τη γιορτή που πραγματοποιήσαμε μέσα στο στρατόπεδο, μας απασχόλησε έντονα η επιχειρούμενη κατασκευή μεγάλου θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους. Επισκεπτόμαστε και εμείς όπως χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και επισκέπτες, τους Αγίους Αποστόλους που παραμένει σε γενικές γραμμές ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής. 

Αυτή η ελεύθερη πρόσβαση αλλά και ο χαρακτήρας του χώρου ως περιαστικό πράσινο οφείλεται στον πολύχρονο αγώνα των ίδιων των πολιτών, που απέτρεψε το σχέδιο για την δημιουργία τεράστιου ξενοδοχειακού-συνεδριακού συγκροτήματος, που θα είχε ως συνέπεια την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίησή του.

Σήμερα ο Δήμος προτίθεται να κατασκευάσει εκεί ένα θέατρο 1600-1700 θέσεων! Αν υπολογίσει κανείς τους απαιτούμενους δρόμους πρόσβασης, τους χώρους στάθμευσης και τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους για την λειτουργία του θεάτρου (αποθήκες, καμαρίνια κλπ), προκύπτουν τέτοιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, που θα αλλάξουν τελείως τη φυσιογνωμία της περιοχής. 

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει η τάση κάθε ελεύθερος χώρος να προορίζεται για “αξιοποίηση”, που στην αντίληψη της δημοτικής αρχής είναι συνδεδεμένη με εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες και τσιμεντοποίηση. Όπως και στην ανάπλαση του δημοτικού κήπου, όπου περιορίστηκαν η φυσική  σκιά και το χώμα αλλά προστέθηκαν τσιμέντα και υδροβόρο γκαζόν!

Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι η αλαζονεία της δημοτικής αρχής δεν έχει όρια, είναι ότι δεν υπάρχει έγκριση για τέτοιου μεγέθους θέατρο! Η διαχειριστική μελέτη η οποία έχει και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, αναφέρει 630 θέσεις και όχι 1600-1700! 

Προκύπτει λοιπόν λαθροχειρία, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία θα αλλοιώσει τελείως το περιβάλλον. Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος έβγαλε στον αέρα την μελέτη εφαρμογής της διαχειριστικής μελέτης με αλλοιωμένα στοιχεία; Γιατί έχει γίνει σύμβαση με τον ανάδοχο ζητώντας να γίνουν έργα που δεν έχουν εγκριθεί; Ποιος αποφασίζει; Ο Δήμαρχος μόνος του; Γνωρίζει η Διεύθυνση Δασών Χανίων, η κύρια υπηρεσία που εποπτεύει το χώρο και δίνει τις εγκρίσεις, ότι ο Δήμος παραβιάζει τους όρους με τους οποίους έδωσε την έγκριση για την μελέτη του πάρκου; 

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ενέργειες που θα στραφούν ενάντια στο περιβάλλον. Καλούμε σε συστράτευση πολίτες και φορείς έτσι ώστε να αποτραπεί το επιχειρούμενο φαραωνικό έργο».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon