cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Βολές κατά του δημάρχου Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Από την Πρωτοβουλία Χανιωτών για στρατόπεδο Μαρκοπούλου, εκδόθηκε ανακοίνωση, επισημαίνοντας τα ψέματα και τις αλήθειες πίσω από την στάση της δημοτικής αρχής Χανίων για το μέλλον του χώρου…

Βολές κατά του δημάρχου Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Εργασίες στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά.

Τέσσερα ψέματα και μία αλήθεια, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για στρατόπεδο Μαρκοπούλου», αναφορικά με την στάση και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Χανίων για το μέλλον του χώρου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η 8η Γιορτή Διεκδίκησης, στις 17 Ιουνίου από τις μέσα στο στρατόπεδο με δράσεις για τα παιδιά, μουσική, φαγητό και ποτό.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Πρωτοβουλία:

«Φαίνεται ότι μετά την παρέμβαση του κινήματος πολιτών που επέβαλε συζήτηση ουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με επιχειρήματα που υιοθέτησαν οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις και αποτέλεσμα την απαλοιφή των αναφορών στο Μαρκόπουλο για χώρο στάθμευσης 800 θέσεων ή πολυτροπικό σταθμό με υπερτοπικό χαρακτήρα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, έχει τόσο στριμωχτεί ο κ. Σημαντηράκης που προχώρησε σε επιθετικό επικοινωνιακό χειρισμό με ακραίες δηλώσεις.

Μίλησε λοιπόν για «τοξική συζήτηση» που φτάνει στα άκρα, υπονοώντας την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» και τους κατοίκους της περιοχής, που διεκδικούν χρόνια τώρα, να γίνει το στρατόπεδο χώρος πρασίνου.

Για να δούμε ποιος δηλητηριάζει το κλίμα, θα αναφέρουμε αναλυτικά τα ψέματα και τις αλήθειες:

1ο ΨΕΜΑ:

«Στα σχέδια του Δήμου είναι να διαμορφωθεί ο χώρος σε Μητροπολιτικό Πάρκο, σημείο αναφοράς για τα Χανιά».

Αν ήταν στα σχέδια του Δήμου να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο δεν θα προχωρούσε σε εργασίες διαμόρφωσης …Μητροπολιτικού πάρκινγκ. Με το που μπήκαν τα συνεργεία του Δήμου μέσα στο στρατόπεδο ξεκίνησαν να το διαμορφώνουν σε χώρο στάθμευσης.

Απόδειξη ότι έχουν διαστρώσει το δυτικό τμήμα στα σημεία που δεν είχε άσφαλτο με αμμοχάλικο, που χρησιμοποιούν στην οδοποιία και έχει πατηθεί με οδοστρωτήρα!

Ας μας δείξουν σε ποιο πάρκο σε όλο τον κόσμο έχει χρησιμοποιηθεί οδοστρωτήρας, η πίεση του οποίου διάλυσε κάθε ελπίδα να φυτευτεί κάτι, έστω να φυτρώσει μόνο του.

Ας μας πουν μια έστω συμβολική εργασία που έκαναν μέχρι τώρα στο στρατόπεδο που έχει σχέση με πάρκο πχ αν φύτεψαν ένα δέντρο, ή αν τοποθέτησαν ένα παγκάκι.

Ας μας πουν αν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για πάρκο.

2ο ΨΕΜΑ:

«Οι χρήσεις θα είναι αποκλειστικά αστικού πάρκου, χωρίς καθόλου νέα κτίσματα και με υπόγεια χωροθέτηση για πάρκινγκ».

Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει με την υπ’ αριθμό 2/2023 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να χτίσει εκεί βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, κτίρια διοίκησης, εστιατόρια, αναψυκτήρια.

Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος μάλιστα ξεχνώντας να αναφέρει ότι η αρχική του πρόταση στο ΔΣ ήταν για συντελεστή δόμησης 0,2 είπε περιχαρής ακολουθώντας την τακτική του Χότζα: «Μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης στο 0,1».

Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε 5.200 τ.μ. κτηρίων που είναι εντελώς ασύμβατο με την δήλωση που κάνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα φτιάξει το… καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα καθώς και με τις 4 ομόφωνες αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

3ο ΨΕΜΑ

«Καταφέρνουμε μετά από τόσες διεκδικήσεις να αποκτήσει ο Δήμος όχι την χρήση αλλά την κυριότητα. Αντί να σταθούμε σ’ αυτό το θετικό γεγονός, βλέπουμε ότι η συζήτηση φτάνει στα άκρα».

Ο Δήμος Χανίων δεν έχει αποκτήσει ακόμα την κυριότητα, αλλά έχει γίνει 6μηνη παραχώρηση. Όπως ψηφίστηκε από το ΔΣ η παραχώρηση θα παρατείνεται «μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκποίησης της υπόψη έκτασης».

Ως γνωστόν εκποίηση σημαίνει πώληση για τους όρους της οποίας μόνον φήμες διαρρέουν.

4ο ΨΕΜΑ

«…Από κει και πέρα, δεν μπορούν να έρχονται κάποιοι μαξιμαλιστικά να λένε μηδέν θέσεις στάθμευσης. Θα γίνει μια πολύ μεγάλη μελέτη, η οποία για να φτάσει στην υλοποίησή της θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει υπόγειες θέσεις στάθμευσης που δεν ενοχλούν κανέναν, τα τρία αυτά χρόνια τι θα κάνουμε; Θα το αφήσουμε κλειστό το πάρκο; Θα καθόμαστε να το κοιτάμε; Θα το ανοίξουμε χωρίς τη δυνατότητα να μπουν μέσα αυτοκίνητα για όποιον επιθυμεί να το επισκεφθεί; Πού θα αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όσοι θα το επισκέπτονται, θα επιβαρύνουν τη γειτονιά;»

Κανείς δεν έχει πει για μηδέν θέσεις. Τόσο η Πρωτοβουλία όσο και οι κάτοικοι λέμε ότι το πάρκο όταν γίνει θα έχει ανάγκη από πάρκινγκ αλλά για τους επισκέπτες του πάρκου, καθώς και για τα αναψυκτήρια, θεατράκι, αθλητικούς χώρους κλπ. που είναι δευτερεύουσες χρήσεις.

Πού ακούστηκε ότι πρέπει να φτιάξουμε σήμερα ένα χώρο στάθμευσης για τους χρήστες ενός μελλοντικού πάρκου, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα. Του ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου του Δημάρχου και είπε: «μέρος του χώρου θα δοθεί για πάρκινγκ, ώστε να ανακουφιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης».

Να του θυμίσουμε όμως ότι το πάρκο Μαρκοπούλου δεν παίζει κανένα ρόλο πλέον για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, αφού αφαιρέθηκε από το ΣΒΑΚ Χανίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/5/2023!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Τις αποφάσεις στην πόλη τις παίρνει το δημοτικό συμβούλιο, όχι συγκεκριμένες ομάδες όσο δίκιο και αν έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν».

Αυτό λέμε και ‘μεις, αλλά ο κ. Σημαντηράκης δεν μας ακούει. Να θυμίσουμε ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι το θέμα του στρατοπέδου θα συζητηθεί ξεχωριστά ως μείζον θέμα της πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, όταν αποφάσιζε για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν το έκανε.

Του το θυμίσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ αλλά δεν έδωσε καμία σημασία, όπως καμία σημασία δεν δίνει στο ίδιο το ΔΣ, που κόπτεται για τη λειτουργία του, αφού οι εργασίες που γίνονται στο στρατόπεδο είναι τελείως παράνομες, χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου!

Σε ερώτηση δημοτικών συμβούλων είπε ότι δεν κάνει τις εργασίες ο Δήμος αλλά ο στρατός για να αρθούν οι επικινδυνότητες! Όταν ερωτάται πώς είναι δυνατόν να διαμορφώνουν έστω και προσωρινό χώρο στάθμευσης χωρίς μελέτες, άδειες, εγκρίσεις, απαντάει δεν φτιάχνουμε χώρο στάθμευσης, πρόκειται για ελεύθερο χώρο – αλάνα δηλαδή – μέχρι να γίνει το πάρκο.

Πως τέτοιες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε αποφάσεις με γνώμονα το καλό της πόλης το οποίο διατείνεται ότι υπηρετεί;

Τελειώνοντας θα θέλαμε να πούμε στον κ. Σημαντηράκη ότι το σύνθημα «δέντρα όχι τσιμέντα», που το θεωρεί παρωχημένο, όπως δήλωσε, είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί ο Δήμος αντί να φυτέψει δέντρα στρώνει το χώρο με αδρανή υλικά, που μπορεί να μην είναι τσιμέντο, αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: αδυναμία φύτευσης και αύξηση της θερμοκρασίας με αρνητική επίδραση στο μικροκλίμα της γειτονιάς. Για να μην πούμε ποια θα είναι η επίδραση στη γειτονιά από ένα «προσωρινό» πάρκινγκ.

Η Δημοτική Αρχή μας ζήτησε να πάμε στη γιορτή στις 10/6, αλλά χωρίς πανό και συνθήματα. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι χάρη στην κινητοποίηση των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια, τις επτά γιορτές που κάναμε μέχρι σήμερα, τα πανό και τα συνθήματά μας, έχει την δυνατότητα σήμερα να μιλάει για το τι θα κάνει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, αφού αλλιώς θα είχε χτιστεί προ πολλού.

Εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο για τη δημιουργία του μεγάλου, ελεύθερου πάρκου στο Στρατόπεδο χωρίς ‘’προσωρινές λύσεις’’ – ταφόπλακες».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon