cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Ζητούν την προστασία του υγρότοπου στην παραλία του Καλαθά Χανίων

Την ανάγκη προστασίας των αμμόλοφων και του υγρότοπου στην παραλία του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Ομάδας Περιβάλλον Καλαθά»…

Ζητούν την προστασία του υγρότοπου στην παραλία του Καλαθά Χανίων

Παρέμβαση για την ανάγκη της προστασίας των αμμόλοφων και του υγρότοπου στην παραλία του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων, πραγματοποίησαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Ομάδας Περιβάλλον Καλαθά».

Η ομάδα παρατηρεί τους τελευταίους μήνες τη φυσική εξέλιξη στον υγρότοπο του Καλαθά και υπογραμμίζεται ότι η εκβολή του ρέματος έχει αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση από τον Δήμο Χανίων, ότι ο υγρότοπος θα παραμείνει ανέγγιχτος από τη συχνά ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δράση.

Επίσης, έμφαση δίνεται και στην ανάγκη περίφραξης του μεγάλου και του μικρού αμμολόφων στην παραλία, αφού όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «συμβάλουν σημαντικά στην προστασία από την διάβρωση της ακτής και είναι σημαντικό να προστατευτούν».

Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος εντάσσεται στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ως προστατευόμενο οικοσύστημα, προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ομάδα μας παρατηρεί τους τελευταίους μήνες τη φυσική εξέλιξη στον υγρότοπο του Καλαθά και θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων αρχών.

Η εκβολή του Καλαθορέματος πλέον φτάνει έως την θάλασσα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παραθέτουμε. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στην φυσική ροή του ρέματος.

Όπως πληροφορηθήκαμε από επιστήμονα, μόλις μειωθεί η ροή, η εκβολή θα κλείσει μόνη της φτιάχνοντας ένα μικρό τέλμα, το οποίο θα ξαναανοίξει με τις βροχές της επόμενης άνοιξης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υγρότοπος εντάσσεται στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ως προστατευόμενο οικοσύστημα, προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) και ως εκ τούτου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.

Επίσης η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1242/Β/1973).

Είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στον Καλαθά ειδική πινακίδα που να ενημερώνει τους επισκέπτες για την αξία και προστασία του υγρότοπου αυτού.

Είναι επίσης σημαντικό οι αρμόδιες αρχές του Δήμου να αποκαταστήσουν την περίφραξη του μεγάλου αμμόλοφου στην παραλία όπως επίσης να περιφράξουν και τον μικρό αμμόλοφο από την αριστερή πλευρά της παραλίας.

Οι αμμόλοφοι συμβάλουν σημαντικά στην προστασία από την διάβρωση της ακτής και είναι σημαντικό να προστατευτούν».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon