cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη

Τα καταφέραμε να έχουμε με τεράστια διαφορά το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, γιατί να μην βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε;

Έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,5%, έπειτα από 11 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται με το υψηλότερο δημόσιο χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 189,3% του ΑΕΠ και προφανώς παρουσιάζει την μεγαλύτερη “ευαισθησία” στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αν αυτά δεν είναι “ευχάριστα” νέα και μια ακόμα από τις πολλές “επιτυχίες” της κυβέρνησης των αρίστων του Μητσοτάκη, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Και αναρωτιέμαι… δεν πρέπει να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε για αυτό που… έρχεται ξανά;

Μα ποιος να το περίμενε πως αυτοί που μας χρεοκόπησαν με τις άθλιες πολιτικές τους θα το έκαναν ξανά; Πραγματικά, πέφτω από τα σύννεφα. Όχι με την πολιτικό-οικονομική ελίτ που μας κυβερνά και τις άθλιες πολιτικές επιλογές της… αλλά με τον κόσμο που ψηφίζει τα ίδια τόσα χρόνια περιμένοντας ότι τι; Να συμβεί κάτι διαφορετικό; Αστείο…

Όπως και να χει στα των οικονομικών σίγουρα ο συνδυασμός του υψηλού χρέους με την αύξηση των επιτοκίων πιθανόν θα δημιουργήσει αναταράξεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά το ήδη υψηλό, αλλά ρυθμισμένο -θυμίζω- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημόσιο χρέος.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος δανεισμού, ενώ από την άλλη μειώνει την πραγματική αξία του χρέους. Αυτό ισχύει τόσο για το δημόσιο χρέος όσο και για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησής του και τη μεγέθυνσή του.

Μια ακόμα αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι με διαφορά το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Πέμπτη (21/7) στη δημοσιότητα, διαμορφώθηκε στο 189,3% του ΑΕΠ.

Στην Ευρωζώνη καταγράφηκε οριακή υποχώρηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, στο 95,6%, έναντι 95,7% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021. Στην Ε.Ε. μειώθηκε επίσης από 88,1% στο 87,8%.

Μετά την Ελλάδα, που κατέγραψε και σε αυτό το τρίμηνο το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ, έπονται η Ιταλία (152,6%), η Πορτογαλία (127%), η Ισπανία (117,7%), η Γαλλία (114,4%), το Βέλγιο (107,9%) και η Κύπρος (104,9%).

Όσον αφορά στις χώρες με το χαμηλότερο χρέος, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Εσθονία (17,6%), το Λουξεμβούργο (22,3%) και η Βουλγαρία (22,9%).

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon