cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Economist: πρωτιά της Ελλάδας στην οικονομία!!!

Η χώρα μας έχει τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Economist που κάνει λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» και «οικονομικό πάρτυ στη Μεσόγειο»!!!

Economist: πρωτιά της Ελλάδας στην οικονομία!!!

Αναγνωρίζοντας ότι η χρονιά που φεύγει ήταν «κακή» για σχεδόν όλους, με τον πληθωρισμό να περιορίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα χρηματιστήρια να κάνουν βουτιά, η ανάλυση σημειώνει ότι η συνολικά κακή απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές γιατί ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Τη χώρα μας ξεχωρίζει ο Economist σε ανάλυσή του με τις χώρες που είχαν φέτος την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση στο μέτωπο της οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος, ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 34 χωρών με καλές επιδόσεις στην οικονομία.

«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται το οικονομικό πάρτι στη Μεσόγειο», σχολιάζει παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς και άλλες χώρες -πέρα από την Ελλάδα-, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετώπισαν προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2010 βρέθηκαν να τα πηγαίνουν καλά σήμερα.

Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία «δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις», συνεχίζει ο Economist σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είχε επίσης καλές επιδόσεις, παρά το πολιτικό χάος στη χώρα.

Από την άλλη, ο Economist υπογραμμίζει ότι η Γερμανία που χαρακτηρίζεται από πολιτική σταθερότητα, είχε χαμηλές επιδόσεις.

Επίσης, δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, που κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις γρήγορες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσαν, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Οι πέντε οικονομικοί δείκτες

Το ΑΕΠ είναι συνήθως το καλύτερο μέτρο για την οικονομική υγεία μιας χώρας. Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ’ τρίμηνο του 2021 έως το γ’ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4 των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%. Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ η μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τον Economist, ανήλθε στο 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon