cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ενέργεια ώρα μηδέν

Πέραν του ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι πανάκριβο κρύβει και αρκετά άλλα προβλήματα κατά την εξόρυξη του. Εμείς όμως τι μπορούμε να κάνουμε;

Ενέργεια ώρα μηδέν

Διαβάζοντας την αγαπημένη μου «Σχεδία» (περιοδικό δρόμου) έπεσα πάνω σε ένα άρθρο αναφορικά με την επερχόμενη ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Διάβασα ουσιαστικά αυτά που έλεγα καιρό τώρα αναφορικά με την στροφή που αναγκαστικά ( ; ) θα γίνει, κυρίως από τον φετινό χειμώνα.

Η Ε.Ε. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρώσικο φυσικό αέριο και ακούω πολλούς να λένε ότι θα τα καταφέρουμε καθώς θα αντικαταστήσουμε το αέριο με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που μεταφέρεται με τάνκερ, με κύρια παραγωγό χώρα τις ΗΠΑ.

Αρχικά να πω ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή αλλιώς LNG είναι αρκετά ακριβότερο. Αν παρόλα αυτά αυτό μπορεί να προσπεραστεί λόγω της έκτακτης ανάγκης που υπάρχει (ή που θα υπάρξει από τον φετινό χειμώνα), αυτό που δεν μπορεί να προσπεράσουμε στα ψιλά είναι το οικολογικό σκέλος και τα σοβαρά οικολογικά προβλήματα που θα προκύψουν.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη – απελευθέρωση του αερίου – ονομάζεται Fracking ή αλλιώς «υδραυλική ρηγμάτωση». Ουσιαστικά οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που είναι εγκλωβισμένες μέσα στα σχιστολιθικά πετρώματα, για να απελευθερώσουν το αέριο θα πρέπει πρωτίστως να προκληθούν αμέτρητα μικρορήγματα.

Γίνεται μια, ας πούμε γεώτρηση και στη συνέχεια εκτοξεύεται με τεράστια πίεση πάνω στο πέτρωμα ένα μείγμα νερού, άμμου και χημικών ουσιών, δημιουργώντας αυτά τα μικρορήγματα μέσα από τα οποία περνάει το φυσικό αέριο προς συλλογή.

Αυτό που δεν έχει συζητηθεί όμως ποτέ και είναι αυτό που θίγει και το συγκεκριμένο άρθρο που διάβασα αλλά και που πολλές φορές έχω κάνει σε συζητήσεις – πηγαδάκια στα καφενεία που συχνάζω για τις ρακές μου είναι το παρακάτω…

Αρχικά για την όλη διαδικασία απαιτούνται απίστευτες ποσότητες νερού (μη ξεχνάτε ότι ζούμε εν μέσω μια πρωτόγνωρης κλιματικής αλλαγής και που ακόμα δεν έχουμε δει το αντίκτυπο της) πράγμα που από μόνο του αποτελεί τεράστιο ζήτημα. Συνεχίζοντας, με την τεχνική fracking, φτάνουν στην επιφάνεια απίστευτες τοξικές χημικές ουσίες, υπάρχουν τρομερές διαρροές μεθανίου (αέριο με τεράστια συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου), εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν τετραπλάσιες συγκρητικά με τον μέσο όρο του συμβατικού φυσικού αερίου και μέσα σε αυτά δεν βάζω στην εξίσωση και τις υπόγειες αναθυμιάσεις όπου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία όσων ζουν (ανθρώπων και ζώων) σε κοντινή απόσταση από ένα «πηγάδι» άντλησης.

Θα μου πεις …οκ τι λύσεις προτείνεις;

Αρχικά θα πω ότι αυτή η ερώτηση δε θα έπρεπε να απαντηθεί από εμένα, αλλά από όλους αυτούς που είναι εκλεγμένοι από μένα για να βρίσκουν λύσεις σε τέτοιας μορφής προβλήματα. Από εκεί και πέρα σίγουρα, πρέπει ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του στον ενεργειακό αγώνα που έρχεται και θα δώσουμε αρχής γενομένης από φέτος.

Ας είμαστε φειδωλοί με της καταναλώσεις μας. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

  • Δε χρειάζεται μαζί με το αναμένο καλοριφέρ να έχουμε και ανοιχτά και τα παράθυρα το χειμώνα, ούτε μαζί με το κλιματιστικό να έχουμε και ορθάνοιχτες τις πόρτες το καλοκαίρι.
  • Δε χρειάζεται να τρέχει το νερό απ’ τη βρύση όση ώρα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ούτε να το θέλουμε στους 60 βαθμούς για το ντουζ μας.

Απλά πραγματάκια και μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας. Γενικότερα…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon