cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Ο πρίγκηπας κουβαλά μαζί του πολλά δολάρια

Ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μπορεί να φοράει παντόφλες αλλά… κουβαλά μαζί του και ένα επενδυτικό project που συνολικά αγγίζει τα 500 δισ. δολάρια

Ο πρίγκηπας κουβαλά μαζί του πολλά δολάρια

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που ήρθε χθες στην Ελλάδα στην πρώτη επίσκεψή του επί ευρωπαϊκού εδάφους από το 2018, έχει στα σκαριά ένα νέο επενδυτικό ταμείο ύψους 80 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για το Neom Investment Fund, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ουσιαστικά το φιλόδοξο όραμά του για το Neom- ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά project στον κόσμο.

Η πρώτη φάση του megaproject, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, θα στοιχίσει 1,3 τρισ. ριάλ Σαουδικής Αραβίας (350 δισ. δολάρια), όπως είπε ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου σε δημοσιογράφους, με το ήμισυ του ποσού να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας.

Οι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να αντλήσουν περί τα 600 δισ. ριάλ από άλλα επενδυτικά ταμεία της περιοχής, ιδιώτες επενδυτές, αλλά και την αρχική δημόσια εγγραφή του Neom στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

«Έχουμε υψηλούς στόχους για το σαουδαραβικό χρηματιστήριο. Θέλουμε να είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων χρηματιστηρίων στον πλανήτη», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι η εισαγωγή του Neom θα έρθει περί το 2024 και θα προσθέσει περί το 1 τρισ. ριάλ στο μέγεθος της αγοράς του βασιλείου.

Τι είναι το Neom;

Συνολικά το κόστος του Neom, που εκτείνεται από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας έως την έρημο, θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων πύργων, δηλαδή ουρανοξυστών ύψους περίπου 500 μέτρων, που θα φιλοξενούν εταιρικά γραφεία, εμπορικά καταστήματα και άλλες επαγγελματικής κυρίως χρήσης εγκαταστάσεις. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το project θα περιλαμβάνει και οικιστικά συγκροτήματα.

Να σημειωθεί ότι το MBS, όπως είναι ο γνωστός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, φιλοδοξεί με αυτό το σχέδιο να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στο βασίλειό του, πετυχαίνοντας έτσι τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τον περιορισμό της εξάρτησής της από το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon