cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Πώς θα υπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος

Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας για το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος αλλά και για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών και το πετρέλαιο κίνησης;

Πώς θα υπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε πως το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%, πρόκειται να υπολογιστεί «με βάση την περσινή κατανάλωση» και θα φανεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Ο Κώστας Σκρέκας

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε:

«Οι κύκλοι μέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση. Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος».

Πάντως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος».

Αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κώστας Σκρέκας είπε: «Η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις. […] Η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά».

Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε πως θα επιβληθεί επιπλέον φόρος κατά 33% στα διυλιστήρια και στα παράγωγα πετρελαίου, σύμφωνα με σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι είπε για ανακύκλωση συσκευών και πετρέλαιο κίνησης;

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Ενέργειας μίλησε και για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, λέγοντας πως δόθηκε παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει.

Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες, να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. […] Εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon