cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Δεν είμαστε προληπτικοί, αλλά…

Εσείς θυμάστε ποιός ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που συνάντησε ο Γκορμπατσώφ πριν πέσει η Σοβιετική Ένωση;

Δεν είμαστε προληπτικοί, αλλά…

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τον θάνατο του Γκορμπατσώφ διαβάσαμε πολλά σχετικά άρθρα – αφιερώματα στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Αναμφισβήτητα, ο Γκορμπατσώφ ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα. Αλλά και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα.

Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του ψυχρού πολέμου, αλλά και τελείωσαν την πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ενώ αρχικά το ΚΚΕ χαρακτήριζε ως «ιστορική ευκαιρία» την Περεστρόικα, στην συνέχεια άλλαξε το αφήγημα του και χαρακτήριζε τον Γκορμπατσώφ ως μέγα “προδότη“. Το λες και υποκρισία ή έστω αδυναμία αντίληψης ενός κόσμου και μιας κοινωνίας που προχωρά μπροστά σε άλλες καταστάσεις; Δεν είναι κάτι εύκολο να το απαντήσει αυτό κάποιος ίσως.

Δεν ξέρω αν ο Γκορμπατσώφ ξεπουλήθηκε στους Αμερικανούς ή δεν ήταν αρκετά κομμουνιστής. Δεν ξέρω γιατί δεν πέτυχε η ομαλή μετάβαση από τον σκληρό κομμουνισμό σε ένα πιο φιλελεύθερο “καπιταλό-κομουνισμό”. Δεν ξέρω αν απλά είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το οικοδόμημα της ΕΣΣΔ να διαλυθεί ό,τι και να γινόταν.

Όλα αυτά είναι “βαριά” ερωτήματα και προβληματισμοί που συνήθως δεν καταλήγουν κάπου. Ειδικά αν εμπλέκονται σε αυτά και τόσο αμφιλεγόμενα πρόσωπα όπως ο Γκορμπατσώφ. Δεν ξέρω τι παιχνίδι έκαναν οι δυτικοί και αν αυτό τραβάει επίσης μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω αν αυτό το παιχνίδι και σε τι βαθμό σχετίζεται με τα γεγονότα της Ουκρανίας.

Αυτό που ξέρω όμως είναι πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του γνωστού ανέμελου Πρωθυπουργού μας του Κυριάκου, ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Δύσης που επισκέφθηκε την Σοβιετική Ένωση στα τέλη του Ιουλίου του 1991. Λίγες ημέρες μετά η Σοβιετική Ένωση… διαλύθηκε.

Τώρα θα μου πείτε μα ήταν να διαλυθεί ίσως. Δεν ξέρω πείτε ό,τι θέλετε, αλλά… όταν υπάρχουν τόσα πολλά “σημάδια” δεν ξέρω αν πρέπει να τα θεωρήσουμε ως απλές τυχαίες “συμπτώσεις”. Και τώρα βέβαια βλέπουμε -και ζούμε- αυτό το “χάρισμα” του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κληρονομική του εκδοχή.

Χιόνια, σεισμοί, καταποντισμοί, πανδημίες… Από όλα έχει το μενού σε φυσικές καταστροφές και όχι μόνο! Μέχρι και οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά αυξήθηκαν!

Αλήθεια, θυμάστε ποια ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ξένη χώρα ως φρέσκου τότε Πρωθυπουργού; Στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2019. Και μετά θυμόμαστε όλοι τι έγινε. Ακόμα μας βασανίζει αυτός ο καταραμένος ιός.

Είναι όμως καταραμένος μόνο ο ιός ή είναι και ο… υιός;

Δεν ξέρω… ας προσέχαμε… και κυρίως ας διαβάζουμε λίγο περισσότερο και βαθύτερα την ιστορία αλλά να μην περνάμε και στο “ντούκου” τα διάφορα… “σημάδια” της μοίρας. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε… βασικά τώρα είναι αργά, διότι τα ζούμε ήδη…

Καλή μας τύχη λοιπόν!!!
Ας αλλάξουμε όμως και το… “γούρι” ε;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon