cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 24.04 2024

Διχασμός απόψεων για τα μάτια του Πολάκη

Άνω κάτω φαίνεται να έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την… ανάρτηση Πολάκη για το “βαθύ κράτος” – Αύριο η ώρα της κρίσης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Πονοκέφαλος από το κύμα υποστήριξης στον Παύλο

Διχασμός απόψεων για τα μάτια του Πολάκη

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τον Παύλο Πολάκη, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και διίστανται οι απόψεις για το τι πρέπει τελικά να γίνει.

Ο Πολάκης, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα όσα γράφονται στα social media, φαίνεται να έχει σημαντική ομάδα υποστηρικτών και αυτό προφανώς προκαλεί πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου, όσο και αν προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω την εικόνα ότι είναι άνετοι και cool.

Αν τώρα δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί και είναι όντως cool θα πρέπει κάποιος εκεί μέσα να τους ξυπνήσει. Καθώς με την διαχείριση τους αυτή έχουν δημιουργήσει και ένα ακόμα επικοινωνιακό ζήτημα.

Το θέμα θα μπορούσε να είχε λήξει με μια χλιαρή ανακοίνωση του τύπου εντάξει ο Πολάκης είναι… Πολάκης και γράφει τα δικά του στο Facebook αλλά εμείς είμαστε σοβαρό κόμμα και οργανωμένο μπλα, μπλα μπλα. Και φυσικά να του… “τραβούσαν” τα αυτιά μακριά από τα περίεργα φώτα της δημοσιότητας για να κόψει λίγο τα…”ηρωικά” post στο facebook. Τώρα όμως που αδειάζουν μ’ αυτό τον τρόπο το μοναδικό στέλεχος τους που έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση αποκαλύπτοντας μια σειρά από σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιου χρήματος και σκάνδαλα διαπλοκής δημιουργούν αμφισβήτηση στους υποστηρικτές και μέλη του κόμματος.

Όλοι πλέον αναρωτιούνται αν μια δεύτερη φορά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν απλά μια δεύτερη φορά γεμάτη από συμβιβασμούς. Διαβάσαμε ακόμα και το ακραίο σενάριο για προετοιμασία συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ. Ή και το πιο ρεαλιστικό για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Μα αν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και αποδεχόταν μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Λοβέρδου που είχε και μέχρι πρότινος την Καϊλή τότε θα πήγαινε απευθείας στην αγκαλιά του Ανδρουλάκη.

Λίγο πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έκανε ένα τεράστιο δώρο στον Μητσοτάκη, βγάζοντας τον, τουλάχιστον για την ώρα, από τα πολλά αδιέξοδα του και μετατρέποντας τον τώρα ακόμα και σε τιμητή των νόμων και των θεσμών. Να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι δεν θα προσπαθήσει να μας πασάρει και αυτό το αφήγημα. Και μαντέψτε με την μιντιακή υπεροπλία που διαθέτει ασφαλώς και θα μπορεί εύκολα να το γυρίσει επικοινωνιακά.

Κάνει όμως και ένα επικοινωνιακό δώρο και προς το ΠΑΣΟΚ που τον τελευταίο καιρό έβλεπε με αγωνία και σκεπτικισμό το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα του. Τώρα όλοι στο ΠΑΣΟΚ, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ξέρετε τι λένε; Λένε πως ο κύριος Πολάκης είναι δημιούργημα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Και πως μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί πραγματικά να αποτελέσει την πραγματική προοδευτική πρόταση απέναντι στην ΝΔ.

Από την άλλη όμως οι ψυχραιμότεροι βλέπουν μια άλλη διάσταση στην όλη κατάσταση

Ο Τσίπρας και γενικότερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία έχοντας διαθέση για… ρεβανσισμούς. Και έτσι εξηγείται και η δήλωση Τσίπρα σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα όπου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “η δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας”.

Η επιλογή Τσίπρα να τον θέσει υπεύθυνο του τομέα διαφάνειας είχε στόχο να υπάρξει άκρως επιθετική ρητορική έναντι της ΝΔ. Και ο Πολάκης τον τίμησε τον ρόλο του και με το παραπάνω. Ουκ ολίγες οι περιπτώσεις που αποκάλυψε. Και είναι απολύτως λογικό τώρα οι περισσότεροι να αισθάνονται μια πίκρα και να αναρωτιούνται γιατί ο μοναδικός βουλευτής που “χτύπαγε” αλύπητα το σύστημα διαφθοράς της ΝΔ και έδινε παλμό σε ένα κόμμα που σχεδόν ήταν υπνωτισμένο και αδρανές, να γίνει τώρα ο αποδιοπομπαίος τράγος;

Και μπορεί όσο και αν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ του δόγματος “τσάι με συμπάθεια” να ενοχλούνταν από το σύνθημα “η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς” το δεχόντουσαν όμως τελικά μιας και αυτή την άποψη την ασπάζεται και την επιζητά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στην πολιτική υπάρχουν και όρια και αυτά φαίνεται να θέλει να διαφυλάξει ο Αλέξης Τσίπρας. Μην ξεχνάμε και την “προειδοποιητική” βολή της περασμένης Κυριακής με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο δημόσιο “τελεσίγραφο”. Και για αυτό και ακολούθησε η σκληρή “διαρροή” της Κουμουνδούρου ότι «όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».

Μια βδομάδα μετά όμως η φασαρία του Πολάκη ήταν αλλιώς. Και η αντίδραση του Τσίπρα επίσης αλλιώς. Μπορεί να μην είναι λίγοι όσοι επί της ουσίας συμφωνούν με τον Πολάκη στον πυρήνα όσων ανέφερε για το «βαθύ Κράτος», παρά την μη αποδοχή της στοχοποίησης δικαστών, δημοσιογράφων και τραπεζικών στελεχών. Είναι όμως σαφώς περισσότεροι όσοι συμφωνούν με το ότι «η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».

Η ώρα της κρίσης για τον Πολάκη

Όπως και να χει… η ώρα της κρίσης είναι αύριο για τον Πολάκη όπου σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε διευρυμένη σύνθεση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Τέλος να σημειωθεί ότι με απόφαση Τσίπρα τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon