cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Χρήσιμη παραίτηση; Υπό προϋποθέσεις ναι…

Ναι το σύστημα τον έβαλε κάτω και τον “πάτησε”, τα περίφημα ΜΜΕ τον συκοφάντησαν όσο ελάχιστους, ναι έπεσε θύμα δολοφονίας χαρακτήρα. Και;

Χρήσιμη παραίτηση; Υπό προϋποθέσεις ναι…

Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα από την στάση του απερχόμενου, μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Θα κριθεί από τις αποστάσεις που θα κρατήσει -αν κρατήσει- από τις διαδικασίες, τις τριβές, τις πιθανές συγκρούσεις που θα υπάρξουν, όχι μόνο για την εκλογή νέου αρχηγού αλλά και κατά την πορεία διαμόρφωσης του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”, όπως χαρακτηριστικά είπε στις δηλώσεις του.

Αυτός ο “νέος ΣΥΡΙΖΑ” που η δημιουργία του μπορεί να σημαίνει και την, μερική τουλάχιστον, αποκαθήλωση της πρωθυπουργίας Τσίπρα, και την αυστηρή αλλά δίκαιη αποτίμηση της θητείας του στο μέγαρο Μαξίμου.

Αποτίμηση που αποτελεί το θεμέλιο… πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει η επιδιωκόμενη επανασύνδεση με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα…

Αποτίμηση που θα δώσει το σήμα πως… τα “μηνύματα ελήφθησαν” και πως έχουν δρομολογηθεί οι μεγάλες αλλαγές πολιτικής που απαιτούνται.

Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από την στάση που θα κρατήσουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως αυτά που θα εμπλακούν στην διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Εδώ δεν πρέπει να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι καθώς η ευρύτερη αριστερά έχει μακρά παράδοση στις διασπάσεις, τις -ανούσιες πολλές φορές- αντιπαραθέσεις και ομαδοποιήσεις, τις ίντριγκες και τους “μικρούς εμφύλιους”.

Τέλος δύο λόγια για όλους αυτούς που βλέπουν έναν “αδικημένο” Τσίπρα, που “πέσαν όλοι να τον φάνε”, που είναι ο μόνος που “δεν πλούτισε”, που έχει “ήθος” και άλλα αγιογραφικά.

Ναι το σύστημα τον έβαλε κάτω και τον “πάτησε”, τα περίφημα ΜΜΕ τον συκοφάντησαν όσο ελάχιστους, ναι έπεσε θύμα δολοφονίας χαρακτήρα. Και;

  • Δεν ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο;

Δεν έπρεπε να περιμένει πως έστω και μόνο η υπόσχεση μιάς “άλλης” πολιτικής, ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να την τηρήσεις, σε καθιστά εχθρό που πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά; Που πρέπει να ταπεινωθεί, να διασυρθεί, να συκοφαντηθεί;

  • Δεν είχε διαβάσει πως οι άρχουσες ελίτ δεν ακολουθούν το fair play;

Και τέλος: ναι δεν πλούτισε, δεν “έφαγε”, ούτε αυτός, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης του.

Ναι, κατόρθωσε να μετατρέψει ένα κόμμα διανοουμένων, καθηγητών και ευαίσθητων μικρό-μεσοαστών, με μικρή επαφή με την πλειοψηφία των υποτελών τάξεων, σε ένα σχετικά μαζικό εκλογικό μηχανισμό πλέοντας πάνω στο κύμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας και απόγνωσης την εποχή των μνημονίων.

Όμως στις κρίσιμες στιγμές δεν μπόρεσε να διαβάσει, να δει πως είχαν ανοίξει μεγάλες ρωγμές στο κυρίαρχο αφήγημα των ελίτ, πως ο ίδιος και το κόμμα του θα μπορούσαν να ηγηθούν των μεγάλων αλλαγών που οι κοινωνίες είναι πρόθυμες να δεχθούν ορισμένες μόνο στιγμές στην ιστορία τους.

Στιγμές που κρατάνε λίγο. Μετά οι ρωγμές κλείνουν καλά και κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon