cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Mastodon: Το εναλλακτικό Twitter;

Ο Έλον Μασκ έδωσε 44 δισ. δολάρια για να κάνει γνωστό το Mastodon, το εναλλακτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ελεύθερου κώδικα. Θα καταφέρει όμως το Mastodon να κεφαλαιοποιήσει αυτή την μεγάλη δυναμική;

Mastodon: Το εναλλακτικό Twitter;

Αμέσως μετά την είδηση ότι οι μέτοχοι του Twitter αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την πρόταση εξαγοράς του Μασκ υπήρξαν διαφωνίες και αντιδράσεις από κάποιους επωνύμους χρήστες της πλατφόρμας που ανακοίνωσαν μάλιστα ότι αποχωρούν από αυτή. Όπως έγινε όμως γνωστό το ίδιο έκαναν και αρκετές χιλιάδες ακόμη χρήστες πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να γίνουν χρήστες μιας άγνωστης στο ευρύ κοινό πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης η οποία ξαφνικά απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα.

Πρόκειται για την πλατφόρμα Mastodon η οποία μπορεί να έκανε την εμφάνιση της το 2016 αλλά μέχρι σήμερα δεν φαινόταν να ήταν και πολύ γνωστή στους χρήστες των social media. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, προοπτική που έχει δηλώσει και ο Μασκ ότι σκέφτεται σοβαρά για το Twitter.

Ιδρυτής του Mastodon είναι ο 29χρονος Γερμανός Γιουτζίν Ρότσκο που σπούδασε στο University of Jena πληροφορική και φιλοσοφία.

Ο ίδιος πάντως έχει πει ότι δημιούργησε την πλατφόρμα αυτή ως ένα online τόπο επικοινωνίας που θα διαφέρει σε αρχιτεκτονική αλλά και κανόνες από τις υπόλοιπες πλατφόρμες social media που κατέχουν μεγιστάνες και τις χρησιμοποιούν για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων και φιλοδοξιών και κυρίως για να κερδίζουν πολλά δισ δολάρια…

Το… “εναλλακτικό Twitter” μάλιστα αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αποκεντρωμένη online πλατφόρμα. Για το… “μεγαλύτερη” δεν γνωρίζουμε, αυτό που σίγουρα μάθαμε όμως ήταν πως λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ το Mastodon είδε τους χρήστες του να αυξάνονται κατά περίπου 40 χιλιάδες, 30 χιλιάδες εκ των οποίων ήταν νέοι χρήστες ενώ οι υπόλοιποι ήταν παλαιότεροι που το είχαν εγκαταλείψει και τώρα επέστρεψαν ξανά…

Το αμέσως επόμενο εντυπωσιακό στοιχείο για την “νέα” αυτή πλατφόρμα είναι ότι ανεβαίνει μάλιστα πολύ και στον κατάλογο των download εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στο App Store και στο Google Play Store.

Οι χρήστες στο Mastodon έχουν στη διάθεση τους 500 χαρακτήρες για τις αναρτήσεις τους όπως επίσης μπορούν να αναρτήσουν και να ανταλλάξουν multimedia αρχεία να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε online ψηφοφορίες.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες το Mastodon αποτελείται από πολλούς ανεξάρτητους διακομιστές, οι οποίοι λειτουργούν χρησιμοποιώντας δικούς τους κανόνες, αλλά μπορούν επίσης να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω μιας κοινής πλατφόρμας δημιουργώντας στην ουσία τις δικές τους ανεξάρτητες κοινότητες. Ο χρήστης πρέπει να κάνει μια εγγραφή σε κάποιο πάροχο με τρόπο ανάλογο που το κάνει για την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.

Η μαζική εισροή νέων χρηστών προκάλεσε δυσλειτουργίες και λειτουργεί με πολύ αργές ταχύτητες αυτή την στιγμή με τον ιδρυτή του να δηλώνει ότι κάνει ότι μπορεί με τους συνεργάτες του για να λύσει το πρόβλημα.

Θα καταφέρει όμως το Mastodon να κεφαλαιοποιήσει αυτή την μεγάλη δυναμική;

Το Mastodon μπαίνει πλέον στον «χάρτη» των social media και του κυβερνοχώρου γενικότερα αποκτώντας τη μεγάλη δημοσιότητα που του έλειπε και μένει τώρα να αποδειχτεί αν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την δυναμική που απέκτησε ξαφνικά ή αν απλά πρόκειται για μια στιγμιαία αντίδραση μέρους του κοινού των social media.

Εμάς πάντως θα μας βρείτε και στο Mastodon.
Μπείτε και ακολουθήστε μας!!!

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon