cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Παγκόσμια θλίψη για το Βασιλιά του ποδοσφαίρου

Ο καρκίνος κέρδισε τον μεγάλο Πελέ, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 82 ετών – Στο πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο «βασιλιάς» του.

Παγκόσμια θλίψη για το Βασιλιά του ποδοσφαίρου

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο γνωστός σε όλους μας Πελέ, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου (ώρα Ελλάδας) σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», στο Σάο Πάολο, όπου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση το τελευταίο διάστημα.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πάλευε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Στις 29 Νοεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου οι γιατροί να επανεξετάσουν τη θεραπεία του.

Έκτοτε η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση, με το «μαύρο διαμάντι» να παραμένει μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ουσιαστικά, ο Πελέ αγωνίστηκε σε όλη του την καριέρα στη Σάντος. Αν αναρωτιέται κανείς πως και δεν έφυγε από τη Βραζιλία, ο λόγος είναι πως δεν τον άφησαν να το κάνει, αφού θεωρούνταν «εθνικός θησαυρός» στη χώρα του καφέ. Αγωνίστηκε για 19 χρόνια στη Σάντος (1956-1974) με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 658 τερμάτων σε 639 ματς. Στο τέλος της καριέρας του πήγε στις ΗΠΑ για να παίξει τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης (37 γκολ σε 64 συμμετοχές), του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 2010.

Στα χαρτιά ο «βασιλιάς» πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Από αυτά τα 77 (σε 91 αγώνες) με την εθνική Βραζιλίας, όντας και πρώτος της σκόρερ, αν και τον πλησιάζει ο Νεϊμάρ. Ο ίδιος ο Πελέ κάνει λόγο για 1283 γκολ υπολογίζοντας εκείνα σε ανεπίσημα παιχνίδια (1281 σε 1363 παιχνίδια σύμφωνα με την FIFA).

Μεταξύ άλλων, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επίτευξης χατ-τρικ (92!!!), έχει θέση στο βιβλίο «Guinness World Records» για τα ρεκόρ- γκολ και το ρεκόρ για τον μικρότερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ και κατέκτησε το τρόπαιο, καθώς το 1958 στον αγώνα με την Σουηδία, ήταν 17 ετών και 249 ημερών!

Στην καριέρα του, κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, αφήνοντας στις επόμενες γενιές μυθικές στιγμές με τη «Σελεσάο».

Θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από την FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS).

RIP Πελέ

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon