cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον νέο κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι στης φτώχειας σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον νέο κατώτατο μισθό

Νέο κατώτατο μισθό, πρότεινε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παρουσιάζοντας από το Ηράκλειο τη μελέτη του για την αύξηση του μισθού, ο οποίος όπως τονίστηκε, «δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 826 μεικτά».

Η πρόταση της ΓΣΕΕ, που τίθεται στη διαπραγμάτευση η οποία έχει ξεκινήσει για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε όλη τη χώρα, στηρίζεται στα εξής κριτήρια:

  • Πρώτον, να μην είναι κάτω από 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα στοιχεία του 2021
  • Δεύτερον, να λαμβάνει υπόψη τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023.

Η ΓΣΕΕ ζητεί εδώ και καιρό αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ, σε συνδυασμό με την επαναφορά των τριετιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από το 2012 και μετά.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η αύξηση θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ και στην παραγωγικότητα, δεν προκαλεί πληθωρισμό και βελτιώνει το βεβαιωτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων.  

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.

Επίσης επισήμανε ότι οποιεσδήποτε κυβερνητικές αντιρρήσεις ή ενστάσεις σχετικά με το ότι η αύξηση των μισθών θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζονται ιδεολογικής προέλευσης.

Σημειώνεται ότι στις μόνιμες διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας συγκαταλέγεται και το αίτημα για επαναφορά του δικαιώματος προσδιορισμού των κατώτατων αποδοχών από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon