cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Κτηματολόγιο;

Είναι γνωστό πως οι Συμβολαιογράφοι αντιδρούν και απέχουν αναφορικά με το «Κτηματολόγιο». Γιατί όμως έφθασαν σε αυτό το σημείο;

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Κτηματολόγιο;
Απαντήσεις σε σχέση με το Κτηματολόγιο

Ένα κείμενο που οι ίδιοι θεωρούν ότι τους καλύπτει, είναι αυτό της συμβολαιογράφου Ιωάννας Κανελλοπούλου, στο οποίο και αναφέρονται πολλά στρεβλά του συστήματος.

Ανάμεσα σε αυτά, το γεγονός πως οι ψηφιακές υπογραφές των συμβολαιογράφων αφενός ακυρώθηκαν το 2021, ενώ οι νέες που έλαβαν από το Κράτος ήταν αρχικά «ασύμβατες» με την πλατφόρμα του Κτηματολογίου.

Η περίφημη «επιμόρφωση» των συμβολαιογράφων ήταν ένα εγχειρίδιο 50 σελίδων, τη στιγμή μάλιστα που ένα απλό σφάλμα του συμβολαιογράφου – καταχωρητή, προϋποθέτει πρόσθετες ενέργειες του πολίτη, όταν μάλιστα ο νόμος ορίζει ότι το Κτηματολόγιο «θα πρέπει να διορθώνει οίκοθεν».

Και συνεχίζουμε… η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν υποστηρίζει την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Εφόσον ο Συμβολαιογράφος κάνει λάθος, πρέπει να διορθωθεί το συμβόλαιο, οπότε και όλοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι για υπογραφές.

Τα στρεβλά όμως σύμφωνα με την κ. Κανελλοπούλου, δεν έχουν τέλος. Αν και η ηλεκτρονική καταχώρηση επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους, ενώ αποσυμφορεί τη δουλειά των υπαλλήλων στο γκισέ του Κτηματολογίου, δεν μειώνει τα τέλη καταχώρησης που εισπράττονται υπέρ του Κτηματολογίου. Το Κράτος και λαμβάνει τα τέλη του κανονικά και υποχρεώνει τον κάθε πολίτη να … τρέχει σε συμβολαιογράφους, ενώ ασφαλώς η ευθύνη για το … χάος του Κτηματολογίου, δεν ανήκει στους πολίτες που τελικά «πληρώνουν το μάρμαρο».

Θέλετε κι άλλο;;; Έχει κι άλλο. Σύμφωνα με το νόμο 2664 η αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης γίνεται το πολύ σε πέντε ημέρες. Κάποια Κτηματολογικά Γραφεία ωστόσο καθυστερούν ακόμα και έως 1 χρόνο. Υπέροχο; Υπέροχο!

Κατά τα λοιπά, ασφαλώς και φταίνε για όλα οι συμβολαιογράφοι, αφού το Κράτος παρέχει μια μοναδική ποιότητα ζωής και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το δια ταύτα… σχετίζεται με μια γνωστή παροιμία του θυμόσοφου λαού περί … αρίστης ποιότητας εσωρούχων, αλλά ας μην επεκταθούμε.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon