cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Η εκκλησία και το σπήλαιο του Αγίου Παύλου στους Καλούς Λιμένες

Η εκκλησία στους Καλούς Λιμένες στο σημείο απ’ όπου ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος κήρυττε το λόγο του θεού στους Κρητικούς…

Η εκκλησία και το σπήλαιο του Αγίου Παύλου στους Καλούς Λιμένες

Δυτικά των Καλών Λιμένων πάνω σ’ ένα λοφίσκο είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού η εκκλησία του Αποστόλου Παύλου…

Στο σημείο εκείνο από τα ρωμαϊκά κατάλοιπα αλλά τις μαρτυρίες των κατοίκων προκύπτει πως υπήρχαν κτιριακές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την πρώτη χριστιανική περίοδο.

Από το σημείο αυτό πέρασε ο βρετανός χαρτογράφος Τ. Spratt, κατά την περιήγηση του στην Κρήτη το 1850, και με βάση την περιγραφή του βλέπουμε πως βρήκε εκεί τα ερείπια μιας μικρής ελληνικής εκκλησίας, αφιερωμένης στον Απόστολο Παύλο, η οποία όμως ακόμα λειτουργούνταν.

Ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως ίσως αυτή η εκκλησία σηματοδοτούσε το σημείο απ’ όπου ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος κήρυττε το λόγο του θεού στους Κρητικούς, για όσο διάστημα παρέμενε το πλοίο του εκεί. Το έτος 60 μ. Χ ο πέρασε από εκεί το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στη Ρώμη για να τον δικάσουν και σταμάτησε αναγκαστικά στους Καλούς Λιμένες λόγω ανέμων.

Το 1911 πάντως πάνω σε αυτά τα ερείπια που είχε δει ο Spratt κατασκευάστηκε άλλος μικρός ναός με δαπάνη του Κ. Καρτεράκη και της συζύγου του Μαρίας ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανακαινίστηκε και μεγάλωσε η εκκλησία όπου εκτός από τον Απόστολο Παύλο πλέον τιμώνται ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται μια σπηλιά, που έχει μετατραπεί κι εκείνη σε μικρή εκκλησία και αναφέρει σε επιγραφή στην είσοδο της πως ήταν το σπήλαιο του Αποστόλου Παύλου, αν και πιθανότερο ήταν να το χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ασκητές που διέμεναν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon