cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 06.05 2024

Αγρότες Χανίων εναντίον Περιφέρειας: Καμία λύση στα προβλήματα του κλάδου

Άκαρπη απέβη η σύσκεψη που κάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης με τους αγρότες στο Ηράκλειο για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα…

Αγρότες Χανίων εναντίον Περιφέρειας: Καμία λύση στα προβλήματα του κλάδου
Παλαιότερη διαμαρτυρία αγροτών στα Χανιά.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων με εκπροσώπους του Δ.Σ. στην σύσκεψη που κάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης, ωστόσο με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μια από τα ίδια».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, δεν προτάθηκαν λύσεις για το κόστος παραγωγής, την ώρα που τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος έχει φέρει αυξήσεις στην τιμή του αρδευτικού νερού, ενώ η εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου έχει ανεβάσει συνολικά το κόστος παραγωγής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ένα βασικό θέμα αποτελεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, με τους αγρότες των Χανίων να υποστηρίζουν ότι την ίδια στιγμή που τους παρακρατείται ποσοστό 2% ώστε να πραγματοποιείται η δακοκτονία, από την άλλη τους ζητούν να κάνουν οι ίδιοι τη δακοκτονία.

«Δεν πάμε βήμα πίσω από το αίτημα μας ώστε να πραγματοποιείται το πρόγραμμα δακοκτονίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα και με την επίβλεψη από τους ειδικούς επιστήμονες. Μόνο έτσι θα σωθεί πραγματικά η ελαιοπαραγωγή, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Η ΕΟΑΣΝΧ διεκδικεί:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Να δοθεί τώρα επιδότηση 20 ευρώ ανά ζώο για αγορά ζωοτροφών, άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
  • Να ενισχυθούν άμεσα και πραγματικά οι ίδιοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

«Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα συμπεράσματα του! Η ΕΟΑΣΝ Χανίων τους καλεί να οργανώσουν τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αφού μόνο αν μπουν οι ίδιοι μπροστά μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon