cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Με υπομνήματα δεν ανακουφίζονται οι αγρότες

Εδώ και καιρό φωνάζουν όλοι πως, παρά τους ψεκασμούς, ο δάκος κάνει πάρτι στις ελιές ενώ ήξεραν και από τις πρώτες σταγόνες βροχής πως πάει για καταστροφή και η σοδειά τους στα αμπέλια. Και τι έγινε;

Με υπομνήματα δεν ανακουφίζονται οι αγρότες

Με υπομνήματα δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Κρήτη.

Εδώ και καιρό φωνάζουν όλοι πως, παρά τους ψεκασμούς, ο δάκος κάνει πάρτι στις ελιές ενώ ήξεραν από τις πρώτες σταγόνες βροχής πως πάει για καταστροφή και η σοδειά τους στα αμπέλια.

Και τι έκαναν; Μια σύσκεψη όπου έβαλαν στο τραπέζι σχεδόν όλα τα ζητήματα, αγροτών και κτηνοτρόφων, με ζητούμενο λέει, να προκύψει ένα υπόμνημα με όλα τα αιτήματα το οποίο θα προωθήσουν στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή… Ο Υπουργός θα έπρεπε να ήταν ήδη στην Κρήτη για να δει με τα ίδια του τα μάτια τα σάπια σταφύλια πάνω στα αμπέλια και τις δακοφαγωμένες ελιές.

Και βέβαια όχι μόνο να δει αλλά και να βρει τρόπο να ανακουφίσει τους πληγέντες παραγωγούς που τόσα καλλιεργητικά έξοδα είχαν κάνει και περίμεναν αυτές τις μέρες να ξεκινήσουν τον τρύγο τους.

Το ότι ο ΕΛΓΑ δρομολόγησε τις διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση τους δε λέει τίποτα, καθώς τα χρήματα που προβλέπονται μέσα απ αυτή την πρακτική είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσα έχουν δώσει οι αμπελουργοί για να φθάσουν τα σταφύλια τους στον τρύγο.

Και βέβαια θα πρέπει να ειδωθεί σοβαρά το θέμα της δακοκτονίας που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως πάσχει και ως προς τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα καταπολέμησης του εντόμου και ως προς τη διαδικασία, γι αυτό και γέμισε η Κρήτη δάκους.

Πάντα οι Κρητικοί αγρότες είχαν ως βασική αρχή τους τη διπλή καλλιέργεια και ελιάς και αμπελιού ώστε αν γινόταν μια στραβή στη μια να είχαν έστω ένα μικρό εισόδημα από την άλλη.

Φέτος χτυπήθηκαν και οι δυο καλλιέργειες τους κι έμειναν μόνο με χρέη και καθόλου εισόδημα…τι περισσότερο πρέπει να γίνει για να βγει μπροστά η Περιφέρεια Κρήτης και οι υπηρεσίες της και να απαιτήσουν εδώ και τώρα λύση, μια λύση που έπρεπε να έλθει χθες;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon