cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί και στην Κρήτη

Στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Διαγνωστικά κέντρα και Πολυιατρεία της Κρήτης, στo πλαίσιo παγκρήτιας απεργιακής κινητοποίησης των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών…

Απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί και στην Κρήτη

Κλειστά θα παραμείνουν από τις 18 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις ημέρες, τα Διαγνωστικά κέντρα και Πολυιατρεία της Κρήτης στo πλαίσιo παγκρήτιας απεργιακής κινητοποίησης των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών.

Οι πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. διαμαρτύρονται για τις τεράστιες περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, και ζητούν «ανάσα» ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους με την κατάργηση κυρίως του «claw back», της υποχρεωτικής δηλαδή, επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που φθάνει έως και το 70% των δεδουλευμένων τους.

Στην ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Εργαστηριακών Ιατρών Κρήτης αναφέρονται τα εξής:

Το 2012 εφαρμόστηκε κλειστός προϋπολογισμός (περίπου 350.000.000 ευρώ) για διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης του ΕΟΠΠΥ. Το 2013 που προστεθήκαν και οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίου, ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ ΤΣΕΔΕ ΤΥΔΕ ΤΑΠ-ΕΤΒΑ,ΤΑΠ-ΕΤΕ,ΕΤΑΠ κλπ., ο προϋπολογισμός παρέμεινε ο ίδιος.

Την αυξημένη ζήτηση ο ΕΟΠΠΥ την καλύπτει με χρέωση των Εργαστηριακών Ιατρών και όχι με δικό του αυξημένο προϋπολογισμό ως οφείλει. Αποτέλεσμα πλέον και μετά την εκτίναξη της δαπάνης κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον απόηχο της, (χρόνια νοσήματα που παραμελήθηκαν, εξαίρεση νοσημάτων πλην του κορωνοϊου από τα Νοσοκομεία, επιπτώσεις Long Covid) να εκτοξευτεί η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις και οι Εργαστηριακοί Ιατροί να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ το 60-70 % των δεδουλευμένων τους κάθε μήνα.

Αυτό καθιστά μη βιώσιμο ένα εργαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το αυξημένο κόστος των αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων, εφαρμογή ποιοτικού έλεγχου κλπ. Όλα αυτά που εξασφαλίζουν ποιοτικές εξετάσεις στους Έλληνες ασφαλισμένους

Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου για τις κινητοποιήσεις μας, που έχουν ήδη ξεκινήσει Πανελλαδικά και ζητάμε την κατάργηση του claw back.

Κοινός παρονομαστής στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει και κρατάει χρόνια είναι να αποτρέψουμε την χρεωκοπία των εργαστηρίων μας, στην οποία έχει οδηγήσει η πολιτική και ο οικονομικός σχεδιασμός του ΕΟΠΠΥ, αλλά και την χρεωκοπία της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ στην χώρα μας η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες έως σήμερα».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon