cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ευαίσθητο θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών, διοργανώνονται στην Κρήτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών…

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, πραγματοποιούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συμπόρευση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να τερματίσουμε τη βία!», από τις 25 Νοεμβρίου 2022 «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η φετινή εκστρατεία, υπό το κεντρικό σύνθημα: «Μη συνηθίζεις τη βία! Πάρε και ΕΣΥ θέση», αποσκοπεί στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ως προς την αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής τους στο διαρκή αγώνα για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και δικαιοσύνης, την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Βασικός άξονας των δράσεων αποτελεί η καλλιέργεια μιας νέας ανθρωπιστικής κουλτούρας αλληλεγγύης, σεβασμού, αποδοχής και συμπερίληψης, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ισότιμης, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας, με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπινων υποκειμένων για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ολοκλήρωση, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών.

Απώτερο σκοπό της εκστρατείας συνιστά η δημιουργία ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων νέων ανθρώπων και πολιτών, πρεσβευτών των αρχών της ισότητας και των αναγκαίων κοινωνικών αλλαγών και μετασχηματισμών για την εδραίωσή τους σε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής και αλληλεπίδρασης.

Η φετινή εκστρατεία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της συνέργειας και δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με εκπροσώπους της σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, τωνΔημοτικών Επιτροπών  Ισότητας, γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εθελοντικών και καλλιτεχνικών ομάδων, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και οργανώσεων κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών και νέων ανθρώπων σε όλες τις δράσεις, ώστε να «ακουστεί» η δική τους φωνή και στάση απέναντι στην έμφυλη βία και κακοποίηση, να τραγουδήσουν ελεύθερα, να φωνάξουν ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, να πουν τη Γυναικοκτονία με το όνομά της και να μετατρέψουν το Σώπα σε Μίλα.

Ρέθυμνο

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ευαίσθητο θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, εντάσσονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την δημοτική Αρχή, οι επιλεγμένες δράσεις σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να απευθύνονται σε διευρυμένη ηλικιακή κλίμακα πολιτών, να είναι ελκυστικές και πρακτικά ωφέλιμες ώστε να συμβάλλουν γόνιμα στη δημόσιο λόγο περί κακοποίησης με βάση το φύλο, ενθαρρύνοντας τα θύματα να ζητήσουν υποστήριξη και τους «θεατές» να παρεμβαίνουν έγκαιρα και αποφασιστικά συνδράμοντας τον αγώνα εξάλειψης τέτοιων παθογόνων φαινομένων.

Με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινάει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών να συνομιλήσουν με πολίτες ώστε να τους ενημερώσουν για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο (Open Day). Επίσης θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με τίτλο «Από το πλην στο συν», θεατρικό μονόπρακτο και χορευτικά δρώμενα με συμβολικό περιεχόμενο, από τέσσερις διαφορετικές σχολές χορού της πόλης του Ρεθύμνου καθώς και, θεατρική παράσταση στο Σπίτι του Πολιτισμού με τίτλο «Γυναίκες που έγιναν ένα με την γη», εμπνευσμένη από λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου, οι οποίες μοιράζονται τις εμπειρίες και τα σκληρά βιώματα της ζωής τους με αναφορά στην περίοδο του 1940.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και πρόσκλησης που απευθύνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών στην κοινωνία του Ρεθύμνου, θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών για παιδιά, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δ. Ρεθύμνης, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon