cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Ένα ηλιακό ρολόι στην είσοδο του ΙΤΕ, για τα 40 χρόνια του Ιδρύματος

Ένα ηλιακό ρολόι, το οποίο δημιούργησε ο γλύπτης Ανδρέας Γαλανάκης, κοσμεί από σήμερα την είσοδο του ΙΤΕ, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος…

Ένα ηλιακό ρολόι στην είσοδο του ΙΤΕ, για τα 40 χρόνια του Ιδρύματος

Ένα ηλιακό ρολόι, που δημιούργησε ο γλύπτης Ανδρέας Γαλανάκης, κοσμεί από σήμερα την είσοδο του ΙΤΕ. Το ηλιακό ρολόι ονομάστηκε «Αλεκτρύων» και προσφέρθηκε στο ΙΤΕ από τον γλύπτη, στο πλαίσιο εορτασμού των 40 χρόνων του Ιδρύματος.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος, καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθηγητή Βασίλη Χαρμανδάρη.

Όπως δήλωσε ο γλύπτης, Ανδρέας Γαλανάκης, είναι ένα έργο που προσπαθεί να συνδυάσει την μυθολογία, την αισθητική και την επιστήμη, για την κατασκευή του οποίου χρειάστηκε αρκετός χρόνος, αλλά και γνώσεις ιστορίας, μαθηματικών και αστρονομίας.

«Το ηλιακό ρολόι είναι πραγματικά ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, για να μπορούμε να πληροφορούμαστε για την ώρα και να λαμβάνουμε πληροφορίες για τις εποχές, ενώ συμβολίζει την αναζήτηση του ανθρώπου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, που ευχαρίστησε τον γλύπτη για την προσφορά του ηλιακού ρολογιού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων του ΙΤΕ, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο κεντρικό κτίριο του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή επιφανών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα βραβευθούν στελέχη που υπηρέτησαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, τα τελευταία 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon