cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 24.04 2024

Κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατών γης πλήττουν τους αγρότες

Κοινή επιστολή για το κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης, απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης και Μεσσηνίας, προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας άμεση παρέμβαση…

Κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατών γης πλήττουν τους αγρότες

Οι αγροτικοί σύλλογοι Τυμπακίου, Ιεράπτρας, Σητεία, Χανίων και Μεσσηνίας εκπροσωπούν αγρότες από τις Περιφέρειες Κρήτης και Μεσσηνίας όπου παράγονται το 35.7% (43.561 στρέμματα) σε θερμοκηπιακά προϊόντα και το 35,5 % (2.672.650 στρέμματα) σε ελαιόλαδο, ανά την Ελλάδα.

Στην κοινή τους επιστολή τονίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει πλήθος παρεμβάσεων και αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για ουσιαστική στήριξη των αγροτών, ωστόσο όπως επισημαίνουν, «η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και καθήκοντα της».

Για το κόστος παραγωγής οι αγρότες ενημερώνουν ότι το σύνολο των εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστασία, πετρέλαιο, ενέργεια) έχουν αυξηθεί 2-3 φορές σε σχέση με το 2021. Οι αγρότες τονίζουν ότι οι εντελώς αναποτελεσματικές (έως τώρα) παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, έχουν επιφέρει μείωση κόστους μόνο 10%, που σημαίνει ότι το τελικό κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για τον αγρότη.

Όπως σημειώνουν, στο πρόσφατο παράδειγμα της ενίσχυση των λιπασμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης (60 εκ. ευρώ) πλησιάζει το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών στον κλάδο των λιπασμάτων το 2021, (δηλαδή πριν τις υπέρογκες ανατιμήσεις) όπου ανερχόταν στα 294,5 εκ. ευρώ. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσοστό για το 2022 έχει σαφέστατα διαφοροποιηθεί και εν τελεί το ποσό ενίσχυσης για τον αγρότη θα είναι πενιχρά», αναφέρεται στην επιστολή.

Για την έλλειψη εργατικού προσωπικού, οι αγροτικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι Έλληνες άνεργοι γυρίζουν την πλάτη στις αγροτικές εργασίες καθώς επικρατεί η ασφάλεια της επιδοματικής πολιτικής που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες μπλοκάρει εσκεμμένα, χωρίς κανένας από τους συναρμόδιους υπουργούς να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι θέμα Πολιτικής να μην δέχεται η Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες από αυτές τις χώρες».

Αντιθέτως, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «κυριαρχεί η συστηματική παραπλάνηση των αγροτών-εργοδοτών, που προχωρούν σε αιτήσεις μετάκλησης ΠΤΧ, (εισπράττοντας το ελληνικό δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα αυτών) και οι οποίες είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από τις Ελληνικές Πρεσβείες».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η παραγωγική διαδικασία να παραμένει μετέωρη και η ανασφάλεια της επόμενης μέρας να κυριαρχεί στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού ενώ με τις ισχύουσες συνθήκες, υποστηρίζουν ότι «είναι βέβαιο ότι πολλές καλλιέργειες δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (κυρίως λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού) ενώ ήδη πολλές εκτάσεις έχουν βγει εκτός καλλιεργητικού πλάνου».

Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν άμεσες λύσεις από τον πρωθυπουργό για τις οποίες άλλωστε έχει δεσμευθεί, ούτως ώστε να επιβιώσουν νέοι και παλιοί αγρότες.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon