cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Συστήνεται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων

Αναμένεται να ξεκινήσει και η δράση της ειδικής μονάδας δασοπυροσβεστών…

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Συστήνεται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων

Την 1η Μαΐου ξεκινάει για φέτος η αντιπυρική περίοδος η οποία θα διαρκέσει 6 μήνες, και συγκεκριμένα έως και την 31η Οκτωβρίου 2022.

Όπως αναφέρει η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, το διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, απαγορεύεται:

  • Κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο.
  • Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών.
  • Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων.
  • Το κάπνισμα μελισσών.

Επιτρέπεται όμως κατ’ εξαίρεση η χρήση πυρός, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων και το κάπνισμα μελισσών υπό ειδικές προϋποθέσεις με ταυτόχρονη λήψη κατάλληλων μέτρων (περισσότερα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, όπως ισχύει – ΦΕΚ 1459Β/2000 και ΦΕΚ 1554Β/2005).

Δασοπυροσβέστες

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πρόσληψης και της εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η πρόσληψη των συγκεκριμένων πυροσβεστών διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, ενώ για το Ηράκλειο προβλέπονται 50 τέτοιες θέσεις.

Αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας, θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Οι δασοκομάντος θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης. Πρόκειται για ένα σώμα που κατά βάση θα είναι αερομεταφερόμενο, σε διαρκή κίνηση, το οποίο όμως θα ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, έχει βρεθεί και το κτίριο στο Ηράκλειο όπου θα στεγάζεται η υπηρεσία.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon