cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 09.05 2024

Να δοθεί επιτέλους λύση για τη σχολική στέγη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Να δοθεί επιτέλους λύση για τη σχολική στέγη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων κι ο Μανώλης Συντυχάκης, από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών…

Να δοθεί επιτέλους λύση για τη σχολική στέγη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών:

Επανερχόμαστε στην με αριθμό 353 Ερώτηση του ΚΚΕ, που υποβάλαμε στις 18 του Οκτώβρη 2022, με θέμα τη σχολική στέγη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και συγκεκριμένα για το 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου, για το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και για το Δημοτικό Σχολείο του Θραψανού.

Ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, λύση ακόμη δε δόθηκε για τα συγκεκριμένα σχολεία και ήδη έχουμε φτάσει σχεδόν στη μέση της 2ης σχολικής χρονιάς από τον σεισμό του Σεπτέμβρη του 2021. Το αίσχος των κοντέινερ, όπου δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς, υπάρχει κίνδυνος να γίνει μόνιμο, μέσα στα πλαίσια της αντιλαϊκής διαχείρισης συνολικά των επιπτώσεων του σεισμού.

Τα κουφάρια των σεισμόπληκτων σχολείων στο Αρκαλοχώρι, που ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί, αποτυπώνουν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής, αλλά κυρίως το μέγεθος της κρατικής αδιαφορίας και επιβεβαιώνουν την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης, ασφαλών σχολικών κτιρίων. Ταυτόχρονα, πέρα από την κατεδάφιση, δεν έχει δοθεί απάντηση για τη μελέτη και κατασκευή, με κρατική χρηματοδότηση, νέων, ασφαλών σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με το αίτημα γονιών- μαθητών- εκπαιδευτικών, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας. Όσο για το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στη συγκεκριμένη Ερώτηση του ΚΚΕ και αναφέρεται στον αποκλειστικά «επιτελικό ρόλο» του Υπουργείου σχετικά με τη σχολική στέγη, με τη μετάθεση της ευθύνης στους δήμους και στην ΚΤΥΠ ΑΕ, επιβεβαιώνει την αιτία της αθλιότητας της σχολικής στέγης στο Αρκαλοχώρι και πανελλαδικά. Αιτία που δεν είναι άλλη από τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν, αλλά όλοι συνεχίζουν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ, κ.ά. και θεωρούν περιττό κόστος τις δαπάνες για ασφαλή σχολεία.

Η κατάσταση στο 1ο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, όπως και στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων – Περιφέρειας – δήμων που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την ασφαλή σχολική στέγη. Τα ψίχουλα – σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες – που δίνονται στους Δήμους για τα σχολεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δημιουργούν νέα, ενώ τις συνέπειες από το γνωστό γαϊτανάκι αλληλομετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής – περιφερειακής διοίκησης τις πληρώνει ο λαός μας και τα παιδιά του που μένουν χωρίς σχολείο εν έτει 2023.

Είναι πραγματικά πρόκληση για γονείς και μαθητές, στο Αρκαλοχώρι με την υφιστάμενη αθλιότητα των σχολείων, να γίνεται λόγος για «ανάπτυξη», για τα κέρδη των ομίλων του ιδιωτικού αεροδρομίου και άλλων. Τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων αποτυπώνονται στα γκρεμισμένα σχολεία του Αρκαλοχωρίου από τη μία και από την άλλη στα έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, που υλοποιούνται με fast track διαδικασίες. Στην ίδια πολιτική εντάσσεται και το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τις «αξιολογήσεις» των μισθολογικά και εργασιακά εξαθλιωμένων εκπαιδευτικών και στην αδιαφορία να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι σχολικές υποδομές, να θωρακιστούν αντισεισμικά, να φτιαχτούν εργαστήρια, γυμναστήρια παντού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να τελειώσει το αίσχος των κοντέινερ και άμεσα να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου με την ανέγερση νέων, ασφαλών σχολικών κτιρίων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ, και την άμεση κατεδάφιση των υφιστάμενων.
  • Να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στο Δημοτικό σχολείο Θραψανού, διατηρώντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon