cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Σε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης το Διεθνές Βραβείο «ENNIO FLAIANO»

Θεωρείται από τα πιο σημαντικά βραβεία των ιταλικών Γραμμάτων…

Σε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης το Διεθνές Βραβείο «ENNIO FLAIANO»
Η Δρ. Αθανασία(Σούλα) Δρακούλη από το Τμήμα της Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία των ιταλικών Γραμμάτων, το ENNIO FLAIANO (Ιtalianistica – «Luca Attanasio»), με διεθνείς υποψηφιότητες, απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Δρ. Αθανασία (Σούλα) Δρακούλη και το Τμήμα της Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το βραβείο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Παιδείας και χορηγείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Ennio Flaiano και το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνών Συνεργασιών της Ιταλίας.

Πρόκειται για το βιβλίο που βραβεύτηκε με πρόταση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και πραγματεύεται την μεταγραφή και τον μεταγραμματισμό του θρησκευτικού δράματος της Ιταλικής Αναγέννησης Isac (1558) του Βενετού Luigi Groto, σχολιασμένο φιλολογικά και γλωσσικά στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα. Την μεταγραφή του έργου έκανε μια ομάδα 105 φοιτητών του προχωρημένου τμήματος του μαθήματος της Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, Αθανασίας Δρακούλη, η οποία είχε την ευθύνη της επιμέλειας, του μεταγραμματισμού και του σχολιασμού του βιβλίου.

Η επιλογή των βραβεύσεων γίνεται από κριτική επιτροπή που συγκροτείται ειδικά για τον λόγο αυτό και απαρτίζεται από Ιταλούς και ξένους, ανθρώπους των γραμμάτων.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πεσκάρας, στο αμφιθέατρο «Gabriele d’Annunzio» και σύμφωνα με την κ. Δρακούλη, η οποία παρέλαβε το βραβείο, η φιλοξενία ήταν ακόμα ένα δείγμα της εγκαρδιότητας και της αγάπης των Ιταλών προς την Ελλάδα και την Κρήτη.

«Η βράβευση αυτή είναι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για εμένα προσωπικά, για τους φοιτητές μου, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και για όλη την Κρήτη, καθώς ο Luigi Groto και το συγκεκριμένο έργο, το Isac, υπήρξε η κύρια πηγή έμπνευσης του αριστουργηματικού έργου της κρητικής Αναγέννησης “Η θυσία του Αβραάμ” και είναι πραγματικά θαυμάσιο το γεγονός ότι και πάλι από την Κρήτη και από το Πανεπιστήμιό της ξεκινά, στις μέρες μας, ένα καινούριο ταξίδι για το έργο αυτό, το οποίο για τέσσερις αιώνες έμεινε λησμονημένο και για τον Luigi Groto, τον Τυφλό της ‘Αντρια, όπως τον αποκαλούσαν εξ αιτίας της αναπηρίας του», ανέφερε η καθηγήτρια.

* Η Δρ. Αθανασία (Σούλα) Δρακούλη είναι διδάσκουσα Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού «Σύγχρονος Ιταλικός Πολιτισμός Και Ειδικά Ζητήματα Ορολογίας Και Ερμηνεία», Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon