cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Το πλοίο της μινωικής περιόδου στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Τέσσερα χρόνια χρειάστηκε για να επισκευαστεί το αντίγραφο πλοίου μινωικής περιόδου το οποίο σώζεται και διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων…

Το πλοίο της μινωικής περιόδου στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Ένα εντυπωσιακό αντίγραφο πλοίου μινωικής περιόδου, με το όνομα Μίνωας, φιλοξενείται στο Νεώριο Μόρο, ένα βενετσιάνικο καρνάγιο που κατασκευάστηκε το 1604 και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μόνιμης έκθεσης αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Χανίων.

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο μινωικού πλοίου μήκους 17 μέτρων, το οποίο σώζεται και διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το πλοίο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια να κατασκευαστεί, φτιάχτηκε από παραδοσιακά υλικά και δεν φέρει ούτε ένα καρφί επάνω του.  

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Μανώλης Πετράκης σημειώνει πως η κατασκευή του μινωικού πλοίου ολοκληρώθηκε το 2004, ταξίδεψε στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από τα Χανιά μέχρι τη Μαρίνα Ζέας.

Μάλιστα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να κατασκευαστεί με όμοια υλικά που δούλευαν και οι πρόγονοι Μινωίτες είναι όλο δετό,  δεδομένο πως 1700 με 1500 χρόνια π.χ δεν είχαν βρεθεί στοιχεία σιδήρου στην Κρήτη.

Με την πάροδο του χρόνου έχει δημιουργηθεί όμως ένα πρόβλημα καθώς τα σχοινιά έχουν τανήσει και έχουν ανοίξει με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξανάταξιδέψει.

Πάντως, ο κ. Πετράκης εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι στο μέλλον θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης του, έτσι ώστε το σκάφος να μπορεί να ξαναμπεί μέσα στο νερό και να ταξιδέψει

«ΕΡΤ» – Ευτυχία Πενταράκη

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon