cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 23.04 2024

Έρχονται και νέες ανατιμήσεις στα ράφια

Το ράλι ακρίβειας που αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών δεν αναμένεται να κόψει ταχύτητα, αντίθετα αναμένεται να ανεβάσει γκάζια και… τιμές στα ράφια και μέσα στο καλοκαίρι…

Έρχονται και νέες ανατιμήσεις στα ράφια

Οι πιο… αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση των τιμών αλλά όχι πριν από το φθινόπωρο. Και αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει και κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση των ανατιμήσεων, οπότε… αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες ανεβασμένες τιμές στα ράφια μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πιέζονται, κατά κύριο λόγο από το ενεργειακό κόστος, η άνοδος του οποίου άλλωστε έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω, σχεδόν στα πάντα. Κι όσο περνά ο καιρός τα περιθώρια ώστε να απορροφήσουν οι ίδιες την επιπλέον επιβάρυνση, στενεύουν.

Βέβαια, τα περιθώρια προφανώς και στενεύουν και για τους ίδιους του καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν ολοένα και περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημά τους να περιορίζεται μήνα με τον μήνα. Αυτό που επίσης αυξάνει μαζί με τις τιμές είναι η ανασφάλεια τους για το αν τον επόμενο μήνα μπορούν να αγοράσουν έστω τα απολύτως απαραίτητα βασικά είδη.

Το καλάθι της νοικοκυράς δεν… γεμίζει

Εξάλλου αυτή η κακή εικόνα φαίνεται πλέον σχεδόν σε όλους τους κλάδους σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι φορείς της αγοράς. Από το λιανεμπόριο, την εστίαση και τα πρατήρια καυσίμων μέχρι και τα σούπερ μάρκετ. Εκεί υπολογίζεται, ότι από την αρχή τους έτους έως τώρα, ο όγκος πωλήσεων, ουσιαστικά δηλαδή το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, έχει μειωθεί έως και κατά 8%!!! Και πως να μην μειωθεί με τόσες απανωτές ανατιμήσεις;

Με χρονοκαθυστέρηση οι ανατιμήσεις στα ράφια

Η χρονοκαθυστέρηση στις ανατιμήσεις που έρχονταν στα ράφια κυμαινόταν περίπου στους 2 με 3 μήνες. Από τη στιγμή δηλαδή που ανακοίνωναν οι προμηθευτές στις επιχειρήσεις τους τιμοκαταλόγους με τις αυξήσεις, μέχρι εκείνες να περάσουν στην τελική τιμή στο ράφι.

Πλέον όμως τα αποθέματα σε προϊόντα που διέθεταν τα σούπερ μάρκετ στις αποθήκες τους, αγορασμένα σε χαμηλότερες τιμές το προηγούμενο διάστημα, έχουν εξαντληθεί. Και έτσι από δω και πέρα οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στα ράφια, κυρίως στα προϊόντα μακράς διάρκειας.

Όπως και να χει και το επόμενο τρίμηνο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο για τις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον φαίνεται πως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση είτε περιορίζοντας τα είδη και την ποσότητα των αγορών τους, είτε αλλάζοντας αγοραστικές συνήθειες.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon