cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Απευθείας αναθέσεις με τη σέσουλα αλλά αυτί δεν ίδρωσε

Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπονοεί πάρτι με δημόσιο χρήμα και “φαγοπότι” δίχως όρια, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Ιδρώνει το αυτί κανενός ή μπα;

Απευθείας αναθέσεις με τη σέσουλα αλλά αυτί δεν ίδρωσε

Βγήκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποκάλυψε όργιο απευθείας αναθέσεων σε μόλις μια διετία και δεν ίδρωσε το αυτί της Κυβέρνησης.

Βέβαια δεν ίδρωσε ούτε των ίδιων των πολιτών που το πέρασαν στα ψιλά, αφού έχουν σοβαρότερα θέματα να τους απασχολούν από το… που πάνε τα λεφτά τους, γιατί… είναι δικά τους τα λεφτά και σ’ εκείνους έπρεπε να επιστρέφουν κι όχι να μπαίνουν σε τσέπες προμηθευτών και εργολάβων.

Και τι είπε επί της ουσίας το Ελεγκτικό Συνέδριο απογυμνώνοντας την κατάπτυστη πρακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Μόνο για τα έτη 2021 – 2022, έγιναν 314.006 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ή με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, με το κόστος να ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ.

Μπορείτε να διανοηθείτε το ποσό; Και σε τι τσέπες κατέληξε;

Και προχωρώντας ένας βήμα παραπέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση που έχει ως Πρωθυπουργό τον αντίπαλο του “Κανένα” λέγοντας πως:

  • Οι δημόσιοι φορείς δεν προγραμματίζουν εγκαίρως και ορθολογικά την κάλυψη των αναγκών τους αλλά προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στο όριο των απευθείας αναθέσεων καλύπτοντας αυτές αποσπασματικά και προβαίνοντας σε κατατμήσεις.
  • Δεν αιτιολογείται επαρκώς ο απρόβλεπτος και επείγων χαρακτήρας των αναγκών που καλύπτονται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση. Οι αναθέτοντες φορείς ταυτίζουν το «απρόβλεπτο» με το «επείγον».
  • Σε πολλές περιπτώσεις δεν καθορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο της σύμβασης ούτε προκύπτει ο τρόπος υπολογισμού της εκτιμώμενης δαπάνης. Δεν αποδεικνύεται προηγούμενη έρευνα αγοράς.
  • Δεν παρέχονται εχέγγυα διαφάνειας ως προς την επιλογή του αναδόχου και τον καθορισμό του τιμήματος ιδίως όταν διενεργούνται επανειλημμένες αναθέσεις στον ίδιο ανάδοχο.
  • Δεν υφίστανται προκαθορισμένα και επομένως επαληθεύσιμα κριτήρια επιλογής όσων καλούνται να υποβάλουν προσφορά. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση του τιμήματος. Προσφέρονται χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά έκπτωσης. Συστήματα ηλεκτρονικής αγοράς δεν εφαρμόζονται ευρέως.
  • Το υψηλότερο ποσοστό απευθείας αναθέσεων παρατηρήθηκε στα νοσοκομεία, ναι σε αυτά που υπολειτουργούν.
  • Οι δημόσιοι φορείς δεν διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης των καταγγελιών και αξιοποίησης αυτών για τη βελτίωση της ακεραιότητας της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων.

Δηλαδή, συνοψίζοντας, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπονοεί πάρτι με δημόσιο χρήμα και “φαγοπότι” δίχως όρια, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Εκεί η ΝΔ ξέρει να σπαταλά, όταν είναι να δώσει όμως ανάσα στον κοσμάκη που έχει ανάγκη και ζει στα όρια της φτώχειας κόβει τα επιδόματα επειδή, δήθεν, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon