cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Ελληνικός αστακός και τούρκικες γαλοπούλες

Πόσα συζητούνται ή έχουν ήδη συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, που «επιβάλουν» στην Ελλάδα να γίνει «αστακός»;

Ελληνικός αστακός και τούρκικες γαλοπούλες

Η πρώτη χώρα σε αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι η Ελλάδα μεταξύ όλων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.  Η Ελλάδα μάλιστα, ξόδεψε την περυσινή χρονιά το 3,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εν μέσω κοροναϊού και κρίσης, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προβλέπει ως στόχο μόλις το 2%.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Μπελαρά, την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και την αναβάθμιση των φρεγατών ΗΝ 200. Στα εξοπλιστικά περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση 83 συνολικά αεροσκαφών F – 16 Block 52 + και Block 52 + Advanced σε Block 70 Viper, η προμήθεια 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 Guardian και η αναβάθμιση με 190 εκατομμύρια του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα.

Με βάση την ενημέρωση που έχει κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας μάλιστα, ενεργοποιούνται για τη χώρα μια σειρά από προγράμματα μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα αναβάθμισης των πυραύλων RM-70, η προμήθεια περίπου 60.000 βλημάτων για άρματα, η ενεργοποίηση του προγράμματος για την απόκτηση πυραύλων Hellfire με καθοδήγηση Laser και η προμήθεια 12 Τεθωρακισμένων από τα γερμανικά αποθέματα με σκάφος Leopard (τα οποία αμφισβητείται βέβαια ότι υπάρχουν σε απόθεμα) και προμήθειες σε αλεξίπτωτα, στολές κι εξοπλισμούς.

Στο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς μάλιστα, εντάσσεται η προμήθεια 16 κατευθυνόμενων βλημάτων επιφάνειας Exocet, ο διπλασιασμός των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και παροχή συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και η διάθεση αεροστροβίλων Rolls – Royce για φρεγάτες.

Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να καταλάβει ακόμα και ο πιο αδαής, ότι η Ελλάδα, επιδιώκοντας την ειρήνη, προετοιμάζεται για … πόλεμο.

Αυτό όμως που προκαλεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό, είναι το γεγονός πως οι παραδοσιακοί «φίλοι» μας οι Αμερικανοί, όχι μόνο επιτρέπουν τόσες δαπάνες, αλλά παράλληλα μας «αφήνουν» να αγοράζουμε από πολλές διαφορετικές χώρες πλην αυτών και κυρίως από τη Γαλλία. (σ.σ. Θυμηθείτε τι είχε γίνει με την περίπτωση των Eurofighter πριν από περίπου 20 χρόνια αντίστοιχα, που τελικά επιλέξαμε τα Block 52 + των φίλων Αμερικανών).

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν η Ελλάδα όντως έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική επειδή η Τουρκία είναι απρόβλεπτος γείτονας ή αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό.

Οι «συνωμοσιολόγοι» μπορούν να πουν πάρα πολλά. Αντίστοιχα μπορούν να πουν και όσοι αποκαλούνται «ψεκασμένοι». Το θέμα όμως δεν είναι να αναλυθούν θεωρίες συνωμοσίας ή «ψεκασμένων».

Το θέμα είναι πόσα συζητούνται ή έχουν ήδη συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, που «επιβάλουν» στην Ελλάδα να γίνει «αστακός».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon