cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Προσοχή στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις!!!

Να και οι… συστάσεις του ΔΝΤ για τις δαπάνες για μισθούς και τις συντάξεις. Μας… προτείνει να αυξήσουμε και τους φόρους στις μεταφορές!!!

Προσοχή στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις!!!

Οι προοπτικές λέει της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να έχει αυξηθεί από από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αλλά… η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα εν μέσω σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, ενώ και ο επίμονος δομικός πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών των ακινήτων δεν βοηθούν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΔΝΤ.

Να διαθέσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, προτείνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κάνει συστάσεις να μην αυξηθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

«Οι πιέσεις για δαπάνες θα πρέπει να αποκρουσθούν σε τομείς. όπως των μισθών και των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το γενικό επίπεδο της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, όπως στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, η υγεία και η παιδεία πρέπει να προστατευθούν ή να αυξηθούν για πιο δίκαιη ανάπτυξη. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω μίας ενιαίας πύλης επιδομάτων, θα προστατεύσει καλύτερα τους ευάλωτους», σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δήλωση του για την ελληνική οικονομία.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αύξηση των πράσινων φόρων

Το ΔΝΤ συνιστά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για υψηλότερη και πιο πράσινη ανάπτυξη και προτείνει την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση υψηλότερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και πιο εξειδικευμένων εργαζόμενων, την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για το δικαστικό σύστημα και την περαιτέρω πρόοδο για την επιτάχυνση των ρυθμίσεων δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τονίζεται ότι έγινε βέβαια και καλή πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως ο εκσυγχρονισμός της εργασιακής νομοθεσίας και των υπηρεσιών δημόσιας απασχόλησης διευκόλυναν την προσαρμογή της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία.

Το ΔΝΤ συνιστά επίσης να στηριχθεί η στροφή στην πράσινη οικονομία με αύξηση του φόρου σε τομείς, για τους οποίους δεν επιβάλλεται σήμερα φόρος άνθρακα, όπως στις… μεταφορές.

Χρειάζεται, σημειώνει, να υπάρξουν «συντονισμένες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι των Αρχών και η πράσινη μετάβαση». Οι Αρχές «θα πρέπει να εξετάσουν την αύξηση του φόρου άνθρακα (περιλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης και της αυτοχρηματοδότησης) σε τομείς που δεν υπόκεινται στο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών ρύπων, όπως των μεταφορών, για να δοθούν περαιτέρω κίνητρα ταχείας και αποτελεσματικής πράσινης μετάβασης καθώς οι ενεργειακές τιμές θα συνεχίζουν να ομαλοποιούνται», αναφέρει το ΔΝΤ.

Και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία;

Η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα εν μέσω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τις χαμηλές επενδύσεις καθώς και από τη διαρθρωτική μεταβολή που συνιστά η κλιματική αλλαγή “επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης…”

Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικής με στόχο της συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, σημείώνει το ΔΝΤ.

Και το ΑΕΠ πώς πάει;

Το Ταμείο αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% και 2% φέτος και το 2024, αντίστοιχα, για να περιορισθεί η αύξησή του μεσοπρόθεσμα. Η ιδιωτική κατανάλωση θα στηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Ωστόσο», σημειώνει, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί σε περίπου 1,25% μεσοπρόθεσμα. Ενώ για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό θα υποχωρούν σταδιακά παρά τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και έτσι αυτός αναμένεται να μειωθεί στο 2% έως το τέλος του 2025.

Και βέβαια την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ στην νέα έκθεση του για την Ελλάδα μιλάει για τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία από το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων και συστήνει στην κυβέρνηση της ΝΔ να περιορίσει τις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, αλλά και να τρέξει τις πράσινες “μεταρρυθμίσεις” και την “πράσινη” φορολογία έχουμε και το χορηγούμενο μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη να πανηγυρίζει εννοείται με τίτλους όπως… “Εύσημα ΔΝΤ στην Ελλάδα”.

Εντάξει, το ομολογώ ότι ήταν αρκετά φειδωλοί στους τίτλους τους… κι εδώ που τα λέμε σιγά… ο 41τακατο Μητσοτάκης δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο.

Αρκούσε απλά να “εξαφανίσουν” τις… “συστάσεις” για τον περιορισμό στις δαπάνες για μισθούς και τις συντάξεις και την ανάγκη για τους νέους… πράσινους φόρους, όπως και έγινε.

Και βέβαια φρόντισαν να μην δοθεί και έκταση στις συστάσεις του ΔΝΤ για την προστασία και συγκεκριμένα την αύξηση των κρίσιμων κοινωνικών δαπανών όπως αυτές που αφορούν την υγεία και την παιδεία. Εδώ μιλάμε για απαξίωση και έμμεσο “λουκέτο” μεγάλων νοσοκομείων (βλέπε Βενιζέλειο) και ιδιωτικόποιηση πανεπιστημίων.

Καλά και αυτό το… διασφάλιση δίκαιης ανάπτυξης απλά ξεχάστε το. Εδώ μιλάμε για το δικαίωμα του… ισχυρού και των καρτέλ να κάνουν ό,τι θέλουν. Όσο για την ενίσχυση των ευάλωτων… εδώ μας είπαν ότι τα λεφτόδεντρα τέλος και έκοψαν ακόμα και τα ψίχουλα του market pass.

Αλήθεια… τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες που ζουν ακόμα ή μάλλον καταφέρνουν και επιβιώνουν με τόσα λίγα θα μας τα δώσει κάποιος κάποια στιγμή ή μπα; Βέβαια, κάποιοι θα συμφωνήσουν ότι ίσως και να μας ταίριαζε καλύτερα το βραβείο της… ανοικτής παλάμης. Κλείνοντας να αναφέρω ότι το βρεφικό γάλα (1kg) το αγοράζουμε στην Ελλάδα 30 ευρώ ενώ στην Γαλλία… 20 ευρώ!!!

Δείτε και τον παρακάτω σχετικό πίνακα…

Κερδάμε αδέρφια, κερδάμε… not!!!

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon