cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα στην Βουλή

Πάνω από 21 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου – 8 κόμματα μπαίνουν στη Βουλή – Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis;

Ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα στην Βουλή

Εκπληξη και ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνει το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis και του Mega που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και σχολιασμό από τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 7-10 Ιουνίου σε 1.200 άτομα και στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ένα νέο εύρημα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες έρευνες.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 11.1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6.7%.

Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5.5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ25 επίσης με 3,3%.

Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ25.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9% ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%.

Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8% ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA: Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 18,2 μονάδες στην πρόθεση ψήφου

Στο 18,2% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Έχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Αυτοδυναμία ή….

Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση έβλεπε το 70% και κυβέρνηση συνεργασίας το 27%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, περίπου 1 στους 7 που δεν αποκλείει νέες κάλπες.

Οι μισοί πιστεύουν ότι πάμε προς λάθος κατεύθυνση

Αναφορικά με την πορεία της χώρας οι μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι λοιπόν αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Όμως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).

Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, ποια η διαφορά ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ – Η δημοσκόπηση του MEGA

Έκπληξη και ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνει το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis και του MEGA που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και σχολιασμό από τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon