cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Βουβή κι απρόβλεπτη η πορεία προς τις κάλπες…

Η διάχυτη, “κατασκευασμένη” από ΜΜΕ – δημοσκοπήσεις, εντύπωση πως η πρωτιά της ΝΔ είναι εξασφαλισμένη, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας από τους λόγους της τόσο “βουβής” προεκλογικής περιόδου

Βουβή κι απρόβλεπτη η πορεία προς τις κάλπες…

Παραμένει, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, μειωμένο το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις προεκλογικές κινήσεις των κομμάτων, τις υποσχέσεις που δίνουν, ακόμα και οι απανωτοί αποκλεισμοί σχημάτων της ακροδεξιάς δεν φαίνεται να συγκινούν παρα ελάχιστους φανατικούς.

Μια πρώτη προσπάθεια ερμηνείας του φαινομένου είναι χρήσιμη νομίζω και μπορεί να επιχειρηθεί σε δύο επίπεδα:

ένα γενικό / μακροπρόθεσμο (Α) και ένα πιο μερικό /βραχυπρόθεσμο (Β).

  • το γενικό / μακροπρόθεσμο (Α)

Με τον κίνδυνο που έχουν όλες οι γενικεύσεις, είναι εδώ και καιρό σαφές πως τα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν βρίσκονται πλέον στα κοινοβούλια και τα υπουργικά συμβούλια αλλά σε ένα στενό κύκλο συνεργατών του εκάστοτε πρωθυπουργού, πολύ συχνά στενά συνδεδεμένων με ομάδες συμφερόντων ή και μεμονωμένων ολιγαρχών.

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι αποφάσεων, που άλλοτε ανήκαν στην δικαιοδοσία κοινοβουλίων και κυβερνήσεων, έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα “ανεξάρτητων αρχών” που συγκροτούνται με διακομματική “συναίνεση” και άρα έχουν μόνο έμμεση λαϊκή νομιμοποίηση.

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την μεταφορά μεγάλου τμήματος λαϊκής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς οργανισμούς – ΕΚΤ, ΕΕ, Eurogroup – οργανισμοί που όταν χρειαστεί μπορούν να εκβιάσουν και να ανατρέψουν την λαϊκή βούληση, (καλοκαίρι 2015) γίνεται φανερό γιατί πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν μάταιη την συμμετοχή τους στις εκλογές, καθώς εκτιμούν πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους.

  • το πιο μερικό /βραχυπρόθεσμο (Β)

(Β) Πιο συγκεκριμένα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ένας από τους λόγους της “βουβής” προεκλογικής περιόδου είναι και η διάχυτη εντύπωση πως η πρωτιά της ΝΔ είναι εξασφαλισμένη, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση που ενισχύεται καθημερινά από τις δημοσκοπήσεις και τα ρεπορτάζ των συστημικών ΜΜΕ.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, εδώ βρίσκεται η πιθανότητα μιας σημαντικής έκπληξης:

η βεβαιότητα πρωτιάς της ΝΔ να οδηγήσει σε “χαλαρή ψήφο”, διαρροές προς μικρότερα κόμματα της δεξιάς / ακροδεξιάς, ακόμα και σε αποχή από την κάλπη.

Ίσως γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα η ΝΔ εγκαταλείπει την γραμμή “κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές” και δηλώνει έτοιμη να αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης πιέζοντας τους “χαλαρούς” ψηφοφόρους της να αφήσουν στην άκρη τα παιχνίδια και τα σκέρτσα.

Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε και τις μεθοδεύσεις με τα κόμματα της ακροδεξιάς πολυκατοικίας και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να ελέγξει τις εξελίξεις στο χώρο αυτό.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon