cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Κάνει “phishing” δεδομένων μας το gov.gr;

Με ύβρεις η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ σύμφωνα με το οποίο το gov.gr φαίνεται πως ίσως ψαρεύει δεδομένα πολιτών για διαφημιστικούς λόγους

Κάνει “phishing” δεδομένων μας το gov.gr;

Με τις λέξεις «τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία» και «εμμονή», χαρακτήρισε το σημερινό πρωτοσέλιδο της ΕΦΣΥΝ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας που έκανε λόγο για «τρύπες» στο πολυδιαφημισμένο σύστημα gov.gr.

Στο ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπαζαίος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι περισσότερα από 1.000.000 «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με εγκατεστημένες εφαρμογές του GOV.GR καταγράφουν τις διαδικτυακές ή φυσικές κινήσεις του κατόχου τους και με την άδεια του ανυποψίαστου χρήστη τους αφήνουν ανοιχτές «τρύπες» ασφαλείας ή και… εμπορικής-πολιτικής αξιοποίησης, αξίας πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα δίνεται στο γεγονός ότι οι διάφορες εφαρμογές του gov.gr, απαιτούν από τους χρήστες άδεια αναγνωριστικού διαφήμισης, η οποία δίνει στον διαχειριστή των εφαρμογών τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη του κινητού τηλεφώνου στο διαδίκτυο, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα -μερικές φορές ευαίσθητα, άλλες φορές απλώς στατιστικά- τα οποία εμφανώς αξιοποιεί, αφού ζητά τη σχετική άδεια κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, φυσικά, πέραν των χαρακτηρισμών και των αφορισμών κατά του άρθρου δεν κάνει τους πολίτες ιδιαίτερα σοφότερους, αφού δεν δίνει καμία απάντηση στο ζήτημα της χρήσης των δεδομένων που συγκεντρώνονται και στο γιατί απαιτείται άδεια αναγνωριστικού διαφήμισης.

Άμεση ήταν και η απάντηση από την ΕΦΣΥΝ

Άμεση ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπαζαίου και της ΕφΣυν, όπου ξεκαθαρίζεται ότι το υπουργείο συνειδητά δεν έδωσε απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της άδειας αναγνωριστικού διαφήμισης.

Με πληροφορίες από ΕΦΣΥΝ

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon