cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 27.04 2024

Κοσμογονία με βιοτικό επίπεδο του 50;

Όσα λεφτά και να έχει μοιράσει ο Μητσοτάκης στα ΜΜΕ η εικονική πραγματικότητα που θέλει να μας πουλήσει δεν πουλάει πλέον διότι τώρα μιλάει η αλήθεια της τσέπης μας – Γυρίσαμε σε βιοτικό επίπεδο δεκαετίας ’50!!!

Κοσμογονία με βιοτικό επίπεδο του 50;

Μπορεί ο Μητσοτάκης και η παρέα του να πανηγυρίζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια, που και σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς για τον κύριο Μητσοτάκη αλλά και για εμάς, είναι πολύ πικρή.

Όσα λεφτά και να έχει μοιράσει ο κύριος Μητσοτάκης στα ΜΜΕ, η εικονική πραγματικότητα που θέλει να μας πουλήσει δεν πουλάει πλέον, διότι τώρα ό,τι και να λένε τα παπαγαλάκια η φωνή της τσέπης μας είναι που έχει μεγαλύτερη ένταση.

Και εδώ που τα λέμε πόσο να συνεχίσουν μας κοροϊδεύουν όταν τα στοιχεία είναι εκεί έξω;

Ακόμα και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Καθημερινή” κυκλοφόρησε με θέμα και μάλιστα με πηχαίο τίτλο “Κάτω από τη βάση το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα”, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η χώρα μας σε όρους επιπέδου διαβίωσης κατατάσσεται 32η ανάμεσα σε 40 κράτη.

Παρά την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και την ενίσχυση των εισοδημάτων μέσα από την ανάπτυξη και την συγκρατημένη μείωση των φόρων, η “φάση” προσκρούει στην εκτόξευση του κόστους διαβίωσης και έτσι η… “κοσμογονία Μητσοτάκης” τελικώς… καθηλώνεται. Όπως εξάλλου όλοι διαπιστώνουμε κοιτώντας τις τσέπες και τα ταμεία μας.

Εξάλλου, το επίπεδο διαβίωσης σε μια χώρα μετριέται και συγκρίνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος.

Δεν πρέπει να κοιτάμε δηλαδή μόνο τις όποιες “αυξήσεις” στους μισθούς ή τις υποτιθέμενες μειώσεις των φόρων, αλλά και το κόστος της διαβίωσης.

Η χώρα μας το 2021 βρισκόταν οριακά κάτω από την Κροατία και τη Σλοβακία ή οριακά πάνω από την Τουρκία και τη Βουλγαρία σε όρους επιπέδου διαβίωσης – κατατάσσεται 32η ανάμεσα σε 40 χώρες (Eurostat).

Και τώρα πληθωρισμός, ενεργειακή ακρίβεια ή μάλλον αισχροκέρδεια σε συνδυασμό με το άλμα στις τιμές ακινήτων λόγω τουρισμού και ξένων επενδύσεων (αγοράζουν ακίνητα για να τα κάνουν Airbnb ή να τα ενοικιάσουν σε τριπλάσιες τιμές) έχουν απογειώσει το κόστος σε σχέση με το εισόδημα.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, με βάση στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος στέγασης μαζί με τη θέρμανση στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 27% της δαπάνης των μισθωτών που κερδίζουν μέχρι 750 ευρώ τον μήνα, ένα υψηλό ποσοστό το οποίο μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

4 στα 10 νοικοκυριά δαπανούν το 40% του εισοδήματος για τα αναγκαία προς το ζην, ποσοστό που διαμορφώνεται σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!!!

Με την αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. να έχει σημειώσει αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα παραμένει 22η στην ευρωπαϊκή κατάταξη!!!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία… είναι και τα άλλα που φανερώνουν ακόμα περισσότερο την… “κοσμογονία Μητσοτάκη” που ζούμε όλοι στο πετσί μας, όσο και αν μάταια τα πετσοταϊσμένα παπαγαλάκια προσπαθούν να κρύψουν εντέχνως. Κρύβεται παιδιά η φτωχοποίηση; Δεν κρύβεται…

Με βάση λοιπόν έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EEA) φαίνεται ότι το 84% των πολιτών προχωρά σε δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 83% μειώνει τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων. Σε άλλη, εξίσου “χαρμόσυνη” έρευνα, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι η περίοδος που διανύει η χώρα είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών.

Ώπα, ώπα, τι λένε Κυριάκο μου οι νοικοκυραίοι εδώ;

Η περίοδος που διανύει η χώρα είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών! Αν τώρα αυτό δεν είναι καταπληκτική ποιότητα ζωής, τότε τι είναι Κυριάκο μου;

Άσε ξέρω – ξέρω, κόβιντ, πόλεμος κλπ κλπ.. Και τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας Κυριάκο μου; Αυτούς δεν τους πιάνει ο πόλεμος; Αμ τους άλλους τους σουπερμαρκετατζήδες; Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τζίροι τους.

  • Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν έχουμε φτάσει να αγοράζουμε το μισό κιλό την φέτα όσο αγοράζαμε το ένα κιλό πριν μερικούς μήνες;

Να βάλουμε στην εξίσωση και το θαύμα του τουρισμού; Το ελληνικό ΑΕΠ έχασε μισή μονάδα στην υποτιθέμενη καλύτερη περίοδο του χρόνου: το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο ο τουρισμός βρισκόταν σε έξαρση.

Και βέβαια οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους στην “βαριά βιομηχανία της χώρας” να ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι ξενοδόχοι, που πριν από πέντε μήνες έβγαιναν στα κανάλια κι έλεγαν ότι ψάχνουν εργαζόμενους, κάνουν τώρα μαζικές απολύσεις των υπαλλήλων που είχαν προσλάβει από τον Ιούνιο και υιοθετούν πλέον ως κυρίαρχη μορφή εργασίας στα ξενοδοχεία τους την «εξτρά».

Δηλαδή την εργασία με σύμβαση μίας μέρας (όπου ο εργαζόμενος δεν έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Υπογράφει σύμβαση το πρωί και απολύεται το βράδυ. Καταπληκτική ποιότητα και στα εργασιακά δηλαδή.

  • Και πώς να μην συνέβαινε κάτι τέτοιο όταν για υπουργό Εργασίας έχουμε άνθρωπο ο οποίος δεν έχει ούτε ένα ένσημο;

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο το βιοτικό επίπεδο των ελληνικών νοικοκυριών να πέφτει κατακόρυφα και η φτώχεια να χτυπάει με σφοδρότητα τα νοικοκυριά, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Το είχε πει και ο Άδωνις άλλωστε. Θυμάστε; ‘Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας από το 1942″, έλεγε από το καλοκαίρι και μάλλον κάτι περισσότερο ήξερε. Ειδικά δε αν λογαριάσουμε τι λέει και τώρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Τι λέει; Μα φυσικά ότι οι “μαγαζάτορες” μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτά ακούν κι αυτοί και μετά εσύ αγοράζεις με τα ίδια ή και περισσότερα λεφτά τα μισά πράγματα.

Προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άλλωστε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, αλλά μείωση της πραγματικής κατανάλωσης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πουλάνε λιγότερα και βγάζουν πολλά περισσότερα. Τέλειο;

Ζούμε την μεγαλύτερη και βιαιότερη αναδιανομή εισοδημάτων, δηλαδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί… φτωχότεροι.

Και βέβαια αυτό συμβαίνει φυσικά και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως άλλωστε με απόλυτη κυνικότητα παραδέχεται και ο υπουργός Ανάπτυξης. Μη τυχόν και τον προλάβει κανείς και του κλέψει την δόξα, ε; Τα ίδια δεν έλεγε και όταν έκλεινε τα δημόσια νοσοκομεία;

Η Ελλάδα ζει ξανά την δεκαετία του ’50 και με αυτή την κυβέρνηση το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο μαύρο.

Μην ξεχνάμε ότι στην επόμενη πίστα θα έχουμε και τους 700.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας… δηλαδή από την μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν στους δρόμους πάνω από 1 εκατ πολίτες…

Εμ και τι να κάνουμε τώρα; Ας έβγαιναν στους δρόμους όταν έπρεπε, τώρα είναι πια αργά για δάκρυα…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon