cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ο Τραμπ επιστρέφει σε Facebook και Instagram!!!

Η Meta ετοιμάζεται να ανακοινώσει εάν θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Facebook και το Instagram, αναφέρουν οι Financial Times – Το αποτέλεσμα ωστόσο αναμένεται να είναι διχαστικό

Ο Τραμπ επιστρέφει σε Facebook και Instagram!!!

Οι λογαριασμοί του Τραμπ, που συνέβαλαν κατά πολύ στο να εξασφαλίσει την προεδρία το 2016, ανεστάλησαν για πρώτη φορά από τις πλατφόρμες της Meta με την αιτιολογία της υποκίνησης βίας, αμέσως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει δηλώσει ήδη ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Ωστόσο, η χρονική στiγμή μετατίθεται για αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με άτομο, που επικαλούνται οι FT.

Την απόφαση αναμένεται να λάβει ο επικεφαλής πολιτικής του τεχνολογικού κολοσσού, Nick Clegg, αν και σε αυτό μπορεί να παρέμβει και ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είναι πλέον επικεντρωμένος στο προϊόν και το αναδυόμενο όραμά του για τις αλλαγές στα social media.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, για την λήψη της απόφασης. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει προσωπικό από τις ομάδες δημόσιας πολιτικής και επικοινωνίας, καθώς και από την ομάδα πολιτικής περιεχομένου με επικεφαλής τη Monika Bickert και τις ομάδες ασφάλειας και ακεραιότητας με επικεφαλής τον Guy Rosen.

Ο Nick Clegg μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να σχολιάσει σχετικά. Τον Οκτώβριο, είπε σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πως «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία —και αυτό είναι πραγματικά ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις κάποιου για τον Ντόναλντ Τραμπ— θα πρέπει να βαδίζει με μεγάλη προσοχή όταν επιδιώκει, βασικά, να φιμώσει τις πολιτικές φωνές».

Το αποτέλεσμα ωστόσο αναμένεται να είναι διχαστικό.

Οι ειδικοί λένε ότι η συνέχιση του αποκλεισμού του Τραμπ από την πλατφόρμα θα πυροδοτήσει εντάσεις με τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που κατηγορούν την εταιρεία ότι λογοκρίνει συντηρητικές απόψεις.

Από την άλλη οι αριστερές ομάδες, υποστηρίζουν ότι είναι ανεύθυνο και επιβλαβές για τη δημοκρατία να επιτραπεί η επιστροφή του.

«Είναι ακόμα μια απόφαση κρίσης», είπε η Katie Harbath, συνεργάτης στο Bipartisan Policy Center και πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στο Facebook που διαχειρίζεται τις εκλογές.

«Η όποια απόφαση έχει κάποιες δύσκολες συνέπειες» πρόσθεσε.

Πριν από λίγο καιρό o Έλον Μασκ, ακύρωσε τη μόνιμη απαγόρευση του Τραμπ στο Twitter μετά από διαδικτυακό γκάλοπ που έκανε ρωτώντας τους χρήστες.

Από την ημέρα του αποκλεισμού του στα social media, ο Τραμπ έχει δημιουργήσει το δικό του μέσο, το Truth Social, όπου και κάνει τις αναρτήσεις του.

Ωστόσο, η απόφαση για την επιστροφή του εγκυμονεί κινδύνους και για την Meta, καθώς δυνητικά μπορεί να απομακρύνει τους διαφημιστές εάν το περιεχόμενο του Τραμπ θεωρηθεί επικίνδυνο.

Επίσης ενδέχεται να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις εάν η εκστρατεία του Τραμπ επιλέξει να διαφημιστεί στην πλατφόρμα ενόψει των εκλογών του 2024.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ ανεστάλησαν «επ’ αόριστον» την ημέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, για αυτό που ο Ζάκερμπεργκ περιέγραψε ως την απόφασή του πρώην Αμερικανού προέδρου «να υποκινήσει τη βίαιη εξέγερση ενάντια σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και «να συγχωρήσει, να μην καταδικάσει».

Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε από το εποπτικό συμβούλιο της Meta, ένα όργανο τύπου Ανώτατου Δικαστηρίου που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες που αξιολογεί τις αποφάσεις. Ο Clegg διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύστασή της ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο αμφισβήτησε την ισόβια απαγόρευση, διατάσσοντας τη Meta να επανεξετάσει την απόφασή της εντός δύο ετών.

Η Meta είπε ότι θα συμβουλευτεί ειδικούς και θα αναιρέσει την πιο σκληρή απόφαση που έχει λάβει ποτέ για λογαριασμό ενός παγκόσμιου ηγέτη.

Εάν αρθεί η απαγόρευση, θα υπάρξει ένα «αυστηρό σύνολο ταχέως κλιμακούμενων κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που ο Τραμπ διαπράξει περαιτέρω παραβιάσεις στο μέλλον», δήλωσε η εταιρεία τον Ιούνιο. Τότε, έκανε λόγο για μόνιμη αφαίρεση των σελίδων και των λογαριασμών του ως την πιο σκληρή πιθανή τιμωρία.

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η ρητορική του Τραμπ παραμένει επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια. Τον προηγούμενο μήνα, μελέτη από την αριστερή ομάδα υπεράσπισης Accountable Tech πρότεινε ότι 350 δημοσιεύσεις από τον λογαριασμό του Τραμπ στο Truth Social θα παραβίαζαν τους κανόνες πολιτικής του Facebook.

Ανάμεσά τους, υπήρχαν περισσότερες από 100 αναρτήσεις που ενίσχυαν τους οπαδούς και τους υποστηρικτές της QAnon, της ομάδας συνωμοσίας υπέρ του Τραμπ, τους οποίους η Meta απαγόρευσε από τις πλατφόρμες της, όταν το FBI την χαρακτήρισε ως εγχώρια τρομοκρατική απειλή.

Περίπου 240 αναρτήσεις διακινούσαν «επιβλαβή παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τις εκλογές», σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν το Facebook δει τι έχει δημοσιοποιήσει ο Τραμπ τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν αποτελεί μειωμένη απειλή για την ασφάλεια, αν μη τι άλλο, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη τόλμη», δήλωσε η Nicole Gill, συνιδρυτής και εκτελεστική διευθύντρια της Accountable Tech. «Το Facebook έχει τεράστια ευθύνη εδώ».

Ο Anupam Chander, καθηγητής παγκόσμιας ρύθμισης του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο Georgetown, συμφώνησε, αλλά σημείωσε ότι μια δυσκολία για την Meta είναι ότι συχνά οι ομιλίες του Τραμπ είναι αρκετά ασαφείς ώστε να μπορούν να «διαβαστούν με περισσότερους από έναν τρόπους».

«Εξαρτάται από το πώς θέλετε να διαβάσετε τη δήλωση», είπε. «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες βρίσκονται σε αδύνατη θέση».

Μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του Τραμπ επιμένουν ότι δεν υπάρχει σαφής επικείμενη απειλή για την ασφάλεια που να συνδέεται άμεσα με τον πρώην πρόεδρο. Άλλοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου.

Άλλοι προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός ενός υποψηφίου για την προεδρία από μια πλατφόρμα δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ηγέτες σε άλλες χώρες να προσπαθήσουν να καταστείλουν τις ομιλίες πολιτικών αντιπάλων τους.

Με πληροφορίες των Financial Times

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon