cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Διαγωνισμός στη μνήμη του συνθέτη Θ. Αντωνίου διοργανώνεται στην Κρήτη

Διαγωνισμό σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» διοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης, αφιερωμένο στη μνήμη του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου συνθέτη, και με αφετηρία την Κρήτη…

Διαγωνισμός στη μνήμη του συνθέτη Θ. Αντωνίου διοργανώνεται στην Κρήτη

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία για την ελληνική μουσική δημιουργία με αφετηρία την Κρήτη, η οποία δίνει την δυνατότητα στους απανταχού Έλληνες νέους συνθέτες, να δημιουργήσουν μουσικά έργα.

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, συνεργάζονται για την υλοποίηση του διαγωνισμού σύνθεσης έργων για δύο πιάνα, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία, ως νέοι συνθέτες, να συνθέσουν έργα για δύο πιάνα, προάγοντας την σύγχρονη μουσική δημιουργία και εμπλουτίζοντας το ήδη σημαντικό ρεπερτόριο για αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό.

Παράλληλα, η διοργάνωση του διαγωνισμού σύνθεσης επιδιώκει σύμφωνα με τους εμπνευστές, να αναδείξει και να καθιερώσει την Κρήτη ως τόπο συνάντησης και επικοινωνίας των Ελλήνων δημιουργών αφού και ο κορυφαίος συνθέτης είχε την καταγωγή του από την Κρήτη.

Τρεις πόλεις θα φιλοξενήσουν την ερμηνεία των βραβευθέντων έργων. Το Ηράκλειο θα δώσει τη σκυτάλη στην Αθήνα με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη συνέχεια η συναυλία θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, στο Hellenic Center.

Μέλη της κριτικής επιτροπής με σημαντικό έργο και διεθνή αναγνωρισιμότητα στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής είναι οι Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτος (συνθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και πανεπιστημιακός), Μηνάς Μπορμπουδάκης (συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (πιανίστα) και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος (συνθέτης, πιανίστας).

H επιτροπή θα επιλέξει έξι έργα τα οποία θα περάσουν στο τελικό στάδιο. Τα έργα αυτά θα ερμηνευτούν ζωντανά σε συναυλία ανοιχτή στο κοινό στο Ηράκλειο, παρουσία της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τρία βραβεία, που θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα των 1500, 1000 και 500 ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης, θα αποδοθούν έπαινοι στα 3 υπόλοιπα έργα, καθώς και βραβείο κοινού. Τα έργα θα ερμηνευτούν από το διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο ντούο πιάνου «Αντίθεσις», που αποτελείται από τους μουσικούς Πέτρο Μόσχο και Δημήτρη Καρύδη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο https://gcu-hpf.com

Σχετικά με τον Θεόδωρο Αντωνίου

Ο Θεόδωρος Θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου 2018. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση, και διεύθυνση ορχήστρας, στο Εθνικό και στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, και στη συνέχεια σστην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στο Ντάρμστατ.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ, της Γιούτα, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και ως καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Τιμημένος με δεκάδες βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το έργο του (που αριθμεί πάνω από 150 μουσικά έργα – συνθέσεις, θεατρικά και κινηματογραφικά) και την εκπαιδευτική του πορεία. Διεύθυνε ορχήστρες και μουσικά σύνολα, μεταξύ των οποίων του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Ζυρίχης και πολλών άλλων.

Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής μουσικών συνόλων και ορχηστών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε ως τακτικό μέλος της στην έδρα της Μουσικής Σύνθεσης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon