cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ετοιμάζουν “επίθεση” στα Airbnb!!!

Με φορολογικές ρυθμίσεις και νέο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας αναμένεται η Κυβέρνηση να ρυθμίσει την κόντρα ξενοδόχων – ιδιοκτητών Airbnb

Ετοιμάζουν “επίθεση” στα Airbnb!!!

Ενώ η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα πιο “σκληρό” πλαίσιο για θέσπιση κανόνων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συνδυασμό με πιο σκληρή φορολόγηση, η ΑΑΔΕ συνεχίζει ακάθεκτη να “ξεσκονίζει” με σαρωτικούς ελέγχους την συγκεκριμένη αγορά. Με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιδρούν τόσο στους σαρωτικούς ελέγχους, όσο και στα “μαντάτα” για προσπάθεια “στραγγαλισμού” τους.

Μάλιστα η ίδια η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει… πλάτες στους ξενοδόχους.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον Πρωθυπουργό και άλλους αρμόδιους υπουργούς τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Οι οργανώσεις ζητούν να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ’ όλα ο τουρισμός της χώρας μας!».

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται διαχρονικά στο ραντάρ του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις εορταστικές περιόδους, όπου η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αντίστοιχα κατακόρυφα αυξάνονται και οι έλεγχοι.

Διασταυρώσεις στοιχείων από πλατφόρμες αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχοι δήλωσης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων και έλεγχοι δήλωσης εισοδήματος ακόμα και κρατήσεις από εφοριακούς που προσποιούνται τους πελάτες…

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη ρύθμιση της αγοράς έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις δραστικής περαιτέρω αυστηροποίησής τους. Όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής τα ακίνητά τους, είτε τα έχουν καταχωρίσει στις πλατφόρμες αναζήτησης χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), “φλερτάρουν” με πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Στην σχετική νομοθετική παρέμβαση των υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών αναμένεται να επανεξεταστούν τα… “φοροκαμπανίδια“, ενώ και τα ανώτατα χρονικά όρια συμμετοχής ενός ακινήτου στο μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (σήμερα είναι 90 ημέρες) θα πέσουν στις 60 ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές μετά από την ασφυκτική πίεση ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Αυτό είναι το ένα “χτύπημα”, το δεύτερο και εξίσου σημαντικό “χτύπημα” αφορά στην φορολόγηση των εσόδων των φυσικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τώρα η κλίμακα φορολόγησης ξεκινά από το 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και ανεβαίν στο 45% για ποσά πάνω από 35.000 ευρώ. Πλέον φαίνεται να έχει πέσει πρόταση για φορολόγηση των εισοδημάτων με το συντελεστή 22%.

Προφανώς αυτό το “μαντάτο” φαίνεται να έχει φέρει μεγάλη γκρίνια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ αναμένεται να επιφέρει και σημαντικά μετρήσιμο πολιτικό κόστος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μια τέτοια αλλαγή – φορολογική παρέμβαση στην συγκεκριμένη κατηγορία ίσως και να γίνει μετά από τις εκλογές.

Όπως και να χει το επόμενο διάστημα τόσο λόγο της ασφυκτικής πίεσης των ξενοδόχων που θέλουν λιγότερους “ανταγωνιστές” στα πόδια τους, όσο και λόγω της διογκούμενης πίεσης από το ζήτημα της έλλειψης ενοικιαζόμενης στέγης και των υψηλών ενοικίων αναμένεται να δούμε αρκετές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας αλλά στο φορολογικό καθεστώς στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon