cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο…

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνονται καθημερινά οι δραματικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Μέσα σε 24 ώρες άλλοι δυο συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους καθώς δεν έφτασε εγκαίρως το ασθενοφόρο

Πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο…

Μια ηλικιωμένη στη Λέσβο έσβησε αβοήθητη σε παραλία. Ένας άντρας στην Εύβοια πέθανε πάνω σε καρότσα αγροτικού κατά τη μεταφορά του στο κέντρο Υγείας, ενώ ένας άλλος έφτασε έγκαιρα στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο δημάρχου της περιοχής.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Υγεία για μια ακόμη φορά κοστίζουν ζωές.

ΕΚΑΒ: Δύο νέοι θάνατοι ασθενών ενώ περίμεναν ασθενοφόρο

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνονται καθημερινά οι δραματικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα σε 24 ώρες άλλοι δυο συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους καθώς δεν έφτασε εγκαίρως το ασθενοφόρο.

«Έσβησε» σε καρότσα αγροτικού

Μάταια οι συγγενείς 76χρονου που υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο Μαντούδι της Ευβοίας ζητούσαν ασθενοφόρο από το κέντρο Υγείας. Οδηγός δεν υπήρχε και έτσι τον μετέφεραν οι ίδιοι πάνω σε μια καρότσα αγροτικού. Όταν έφτασαν εκεί ήταν ήδη αργά.

Κάτοικος της περιοχής περιγράφει: «Δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή στο κέντρο Υγείας οδηγός καλέσανε το ΕΚΑΒ από τη Βόρεια Εύβοια ήταν σε διακομιδή εκείνη την ώρα, οπότε καθυστέρησε υπερβολικά τον πήγανε με καρότσα αγροτικού στο κέντρο υγείας όπου και διαπιστώθηκε και ο θάνατός του, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης».

Ο δήμαρχος Διρφύων στην Εύβοια με τη βοήθεια κατοίκων προσπαθούν να σώσουν έναν παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που υπέστη εγκεφαλικό.

Ασθενοφόρο δεν υπήρχε και πάλι αυτή τη φορά στο Λιμνιώνα. Με προσοχή προσπαθούν να τον βάλουν στο αυτοκίνητο του δημάρχου για να τον μεταφέρουν στο κέντρο Υγείας Ψαχνών.

Ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφυών δήλωσε: «Μετέφερα εγώ ασθενή με εγκεφαλικό και επιληψία από το Λιμνιώνα, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που δήλωσε αδυναμία να μεταβεί και πήγα εγώ συνοδεία γιατρού από το κέντρο Υγείας που ζήτησα και μου έδωσε και πήγα και τον μετέφερα και τον έφερα στο κέντρο Υγείας Ψαχνών, απ΄ όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Το έβαλα στο μπροστινό κάθισμα έριξα το κάθισμα πίσω. Σε ένα σεντόνι τον βάλαμε με το ράντζο μαζί και τον βάλαμε στο τζιπ».

Στην Λέσβο μια εφιαλτική μέρα περίμενε τους γιατρούς στο κέντρο Υγείας . Τρία επείγοντα περιστατικά ζητούσαν βοήθεια όμως δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο του κέντρου Υγείας. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα 78 ετών που τελικά πέθανε αβοήθητη στην παραλία.

Ο Μιχάλης Ρούσσης, γιατρός στο κέντρο Υγείας στην Άντισσα είπε: «Ασθενοφόρο υπήρχε, έχουμε δυο ασθενοφόρα στο κέντρο υγείας Άντισσας, απλά δεν υπήρχε οδηγός. Είχαμε κενή βάρδια από οδηγό. ‘Όταν δεν έχουμε ασθενοφόρο μας καλύπτει το ΕΚΑΒ. Μόνο που το ΕΚΑΒ το πιο κοντινό είναι στα 36 χιλιόμετρα και το αμέσως επόμενο έρχεται από την πόλη της Μυτιλήνης που είναι στα 87 χιλιόμετρα. Όταν μας ήρθε σε εμάς ήταν χωρίς τις αισθήσεις νεκρή από ώρα».

Το κέντρο του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το υπουργείο Υγείας καταβάλει προσπάθεια για κάλυψη των κενών, ενώ έχει δοθεί εντολή για συντονισμό των δυνάμεων σε καθημερινή βάση με στόχο την αλληλοκάλυψη των ελλείψεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος να φθάνουν τα ασθενοφόρα στην Αθηνά από 7-15 λεπτά

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα για το ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις, στο τομέα που αφορά την Υγεία και το ΕΣΥ διευκρίνισε ότι από τις δέκα χιλιάδες προσλήψεις που θα γίνουν οι 800 θα αφορούν το ΕΚΑΒ.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, να φθάνουν τα ασθενοφόρα στα αστικά κέντρα σε 15 λεπτά από την κλήση.

Κατόπιν το υπόλοιπο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συγκρότηση ειδικής ομάδας από 250 δικυκλιστές – διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.
  • Διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές της Ελλάδας.
  • Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon