cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ο Πύργος του Τζεν Αλή στον ερειπωμένο μεσαιωνικό οικισμό Βόιλα στην Σητεία

Στο μεσαιωνικό οικισμό της Βόιλας, λίγο μακρύτερα από το Χανδρά Σητείας, δεσπόζει ο πύργος του Τζεν Αλή, του διοικητή του τάγματος των γενίτσαρων που έδρευε στην περιοχή…

Ο Πύργος του Τζεν Αλή στον ερειπωμένο μεσαιωνικό οικισμό Βόιλα στην Σητεία

Και μπορεί να έχει πάρει το όνομα ενός προσώπου που έζησε κατά την Τουρκοκρατία ωστόσο ο πύργος μάλλον κτίστηκε επί Ενετών και απλά επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε όταν αργότερα οι Οθωμανοί κατέλαβαν την περιοχή.

Ο πύργος ξεχωρίζει για την επιμελημένη κατασκευή του. Αποτελείται από  δύο θολωτούς χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους ενώ στο ισόγειο βλέπουμε τα απομεινάρια εσωτερικής πέτρινης σκάλας που οδηγούσε σε όροφο  που σήμερα δεν υπάρχει.

Ο τρόπος που έχει κτιστεί ο πύργος μας δείχνει πως ακολουθήθηκαν τα βενετσιάνικα πρότυπα του 16ου και 17ου αιώνα ενώ στο θύρωμα της εισόδου τα διακοσμητικά στοιχεία παραπέμπουν στην οθωμανική περίοδο.

Η επιγραφή με τη χρονολογία 1740-41 στο κέντρο του θυρώματος φέρεται να είναι εκείνη που έχει μπερδέψει ως προς την περίοδο που κτίστηκε ο πύργος.

Είναι πάντως πιθανότερο να κατασκευάστηκε νωρίτερα από τη χρονολογία αυτή και να ανήκε στο φεουδάρχη της Βόιλας, τον οποίο δε γνωρίζουμε, αν και έχουν γίνει υποθέσεις για πρόσωπο από την βενετσιάνικη οικογένεια των Ζένων.

Η οικογένεια αυτή, κατά την Τουρκοκρατία, εξισλαμίστηκε και άλλαξε όνομα. Μάλιστα λέγεται πως και ο διοικητής του τάγματος των γενιτσάρων, που έδρευε στην περιοχή της Βόιλας και χρησιμοποιούσε τον πύργο, ο περιβόητος Τζεν Αλή, προέρχονταν από αυτή την οικογένεια.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon