cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 27.04 2024

Το κρητικό υφαντό που έγινε πίνακας

Τα παλιά κρητικά υφαντά είναι έργα τέχνης και ως τέτοια προφανώς τους αξίζει να είναι σε κοινή θέα για να μπορεί ο καθένας να τα θαυμάσει…

Το κρητικό υφαντό που έγινε πίνακας

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των φωτογραφιών μας οι οποίες αποτυπώνουν μια κρητική πατανία σε έντονο κόκκινο χρώμα, με όμορφες λεπτομέρειες και κρόσσια, την οποία έχουν τοποθετήσει σε κάδρο οι ιδιοκτήτες καφενείου στο Ασφένδου Σφακίων στα Χανιά.

Μιλάμε για μια πατανία που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, ένα μικρό αριστούργημα, που οι κάτοχοι της δεν θέλησαν να έχουν κλεισμένη σε μια ντουλάπα αλλά ούτε και να χρησιμοποιούν στο σπίτι τους με κίνδυνο φθοράς, δίχως επιστροφή.

Έτσι την τοποθέτησαν σε κορνίζα και πιστέψτε μας κάθε ξένος που επισκέπτεται το χωριό και μπαίνει στο καφενείο το πρώτο πράγμα που πηγαίνει να κοιτάξει από κοντά είναι η κορνιζωμένη πατανία.

Σίγουρα η γυναίκα που με κόπο την είχε υφάνει, ίσως για την προίκα της ή την προίκα του παιδιού της, δεν φανταζόταν ποτέ πως το υφαντό της μια μέρα δεν θα γινόταν κουβέρτα για το κρεβάτι ή κάλυμμα για το ντιβάνι, αλλά πίνακας που θα στόλιζε ένα τοίχο και θα προκαλούσε το θαυμασμό με τη εξαιρετική του τέχνη.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon