cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Αντιδράσεις βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό – Οι δηλώσεις του βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ…

Αντιδράσεις βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το οποίο αλλάζουν, μεταξύ άλλων, όλα όσα ισχύουν στη διαχείριση της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα, καθώς και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική επιχείρηση και τους εργαζόμενους.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο – σκάνδαλο 263 άρθρων, λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό.

«Εν μέσω κλιματικής κρίσης, με τα προβλήματα λειψυδρίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο το τελευταίο αγαθό που είχε γλυτώσει μέχρι σήμερα από τις νεοφιλελεύθερες ορέξεις του. Επαναφέρει μια αντι-μεταρρύθμιση που είχε εισαχθεί και στα μνημόνια και αποκρούστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της ΝΔ: Ιδιωτικοποίηση παντού! Στην ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης.

«Ας το καταλάβουν καλά: Το νερό είναι το ένα δημόσιο αγαθό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί την ιδιωτικοποίησή του. Ειδικά μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Θα μας βρουν απέναντι. Στη Βουλή και στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη 7/3 και ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής της Τρίτη 14/3. Στον πυρήνα του, βρίσκεται η υποτιθέμενη διεύρυνση των αρμοδ​ιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ώστε να επιτελεί την λειτουργία του ρυθμιστή στην τιμολόγηση τόσο του νερού όσο και των απορριμμάτων.

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Ηγουμενίδης με δήλωση του χαρακτηρίζει ντροπή τη συγκεκριμένη κίνηση της Κυβέρνησης σε μια περίοδο, όπως τονίζει, που δοκιμάζεται η χώρα.

«Κι όμως, στη σκιά τραγικών εξελίξεων, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δε διστάζει να φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων με το οποίο προχωρά στη  δημιουργία μιας νέας «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής με υπερεξουσίες που θα ελέγχει από την τιμολογιακή πολιτική μέχρι την ίδια την ποιότητα των υπηρεσιών υδάτων της χώρας», ανέφερε ο κ. Ηγουμενίδης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Κυβέρνηση καρατομεί τη Γενική Γραμματεία Υδάτων και τις ΔΕΥΑ της χώρας, και κυρίως τον δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης. «Η νέα «ρυθμιστική αρχή» φαίνεται πως θα κινείται στο ίδιο μοτίβο με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Δηλαδή χωρίς κανένα εμπόδιο στην ακρίβεια και χωρίς καμία διασφάλιση των πολιτών στο ρεύμα. Αντίστοιχα, οι ιδεοληπτικές εμμονές της Κυβέρνησης τώρα βάζουν στο στόχαστρο και το νερό», πρόσθεσε.

«Το δημόσιο αγαθό του νερού και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό δεν μπορεί να το ρυθμίζουν ούτε οι κανόνες της αγοράς, ούτε μια οικονομική ολιγαρχία. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα του. Να μην τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του να «βάλει χέρι» και σε αυτό», κατέληξε ο κ. Ηγουμενίδης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon