cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 12.05 2024

Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις για την εκκένωση της κατάληψης Ευαγγελισμού

Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού, πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο του Ηρακλείου – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες…

Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις για την εκκένωση της κατάληψης Ευαγγελισμού

Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο του Ηρακλείου, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση και την εκκένωση της κατάληψης στον Ευαγγελισμό.

Στο κέντρο της πόλης είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ στην διάρκεια της πορείας που έγινε χθες το βράδυ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έσπασαν ΑΤΜ ενώ έριξαν και μπογιές στο Δικαστικό Μέγαρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωΐ του Σαββάτου, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 10 άτομα, ενώ τραυματίστηκε και ένα άτομο το οποίο έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από την ταράτσα του κτιρίου.

Την ίδια μέρα της εκκένωσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας και δακρυγόνων.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα, ενώ και το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων παρά τη βροχή.

ΜέΡΑ25 Κρήτης: Καταδικάζουμε την εισβολή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού

«Ο αυταρχισμός, η καταστολή, το δόγμα «νόμος και τάξη», είναι τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο είναι χώρος έκφρασης και αυτοοργάνωσης, εστία υποστήριξης των κοινωνικών αγώνων και όσων πλήττονται από τις εξουσιαστικές σχέσεις. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται βρίσκονται σε όλες τις μάχες εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού και του φασισμού που ξαναθεριεύει. Με δράσεις αλληλεγγύης, με συζητήσεις, με εκθέσεις βιβλίου και ομάδες αντιπληροφόρησης. Με το παράδειγμά τους έχουν κερδίσει την αποδοχή των κατοίκων του  Ηρακλείου. Αυτών που υποτίθεται σήμερα κλήθηκαν να προστατέψουν οι δυνάμεις καταστολής.

Όλα αυτά ενοχλούν κάθε εξουσία. Ειδικά την «Μητσοτάκης Α.Ε.»

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται και πνίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, η κοινή γνώμη ταΐζεται με το αφήγημα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της «ανομίας». Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτή η κυβερνητική θητεία ξεκινά με επίθεση στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους. Αυτούς βλέπει ως «παράνομους» η «Μητσοτάκης ΑΕ». Για αυτούς παράνομοι είναι οι αλληλέγγυοι πολίτες. Όχι οι εργολάβοι που καθυστέρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι οι υπουργοί που παίρνουν δωράκια, όχι η ίδια η κυβέρνηση που κουρελιάζει την αυτονομία των θεσμών.   

Το Ηράκλειο μπορεί και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική πόλη. Που να χωράει όλες τις φωνές. Ακόμα και αυτές με τις οποίες διαφωνεί η καθεστηκυία τάξη. Ειδικά αυτές! Καλούμε τα κόμματα αλλά και τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές να πάρουν άμεσα θέση για το μαύρο σύννεφο αυταρχισμού που ενέσκηψε στην πόλη».

ΚΚΕ(μ-λ): Το κράτος χτυπάει κάθε φωνή αντίστασης

«Μέσα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση περνάει αντεργατικά εκτρώματα (ν. Γεωργιάδη), που βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από ΗΠΑ – ΕΕ, που μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για αποζημιώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, που αφήνει το λαό χωρίς μέτρα πρόληψης και είτε καίγεται είτε πνίγεται, που υποβαθμίζει την υγεία και την περίθαλψη (βλ. κατάσταση στο Βενιζέλειο), συνεχίζει και εντείνει ακόμη περισσότερη την καταστολή και χτυπάει κάθε φωνή αντίστασης.

Μπορεί κράτος να μην υπάρχει όσο αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες, όμως σίγουρα υπάρχει και μας θυμίζει πόσο οργανωμένο είναι όταν πρόκειται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει κάθε μορφή πολιτικοποίησης και αντίστασης.

Το είδαμε μόλις πριν λίγες μέρες όταν οι πλημμυροπαθείς βγήκαν να διαδηλώσουν και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής του συστήματος. Το είδαμε με τις διώξεις 7 εκπαιδευτικών στον Πειραιά για συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Βλέπουμε και από το πρωί στο Ηράκλειο, την εφαρμογή του δόγματος  «Νόμος και Τάξη» με την εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού, αλλά και με την ισχυρή «προστασία» της αστυνομίας και τα χημικά στο κέντρο της πόλης απέναντι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Η μόνη απάντηση είναι οι αγώνες μας. Κάτω η κρατική τρομοκρατία.  Όχι στη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής. Αλληλεγγύη – Λευτεριά στους συλληφθέντες».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon