cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Μαζεύοντας τις ακαθαρσίες

Μέλη της κατάληψης Rosa Nera αποκαθήλωσαν την πλακέτα που αποτελούσε ύμνο στον Ναζισμό από το μνημείο που βρίσκεται στην Κάντανό, το λεγόμενο «Γερμανικό Πουλί»…

Μαζεύοντας τις ακαθαρσίες

Μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερο συμβολισμό, ανέλαβαν μέλη της κατάληψης της Rosa Nera, αφαιρώντας την πλακέτα που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο μνημείο στον Κάντανο που είχαν δημιουργήσει οι Ναζί για τους νεκρούς αλεξιπτωτιστές κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Το μνημείο των Φαλσιρμιέγκερ, γνωστό και ως «Κακό Πουλί» είναι γερμανικό μνημείο πολέμου το οποίο ανεγέρθηκε για να μνημονεύσει τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης Μάχη της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πριν λίγες μέρες, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει μια νέα πλακέτα που εξυμνεί τους Ναζί, γράφοντας: «Σε εσάς τους νεκρούς ανήκoυν οι ευχαριστίες, που μακριά από την πατρίδα και πιστοί στον όρκο υποταγής σας, δώσατε τη ζωή σας για τη Μεγάλη μας Γερμανία, ως υπενθύμιση για όλους εκείνους που παραμένουν εδώ».

Η συγκεκριμένη πλάκα τοποθετήθηκε στη θέση παλιότερης η οποία είχε καταστραφεί και πάνω της είχε αναγραφεί στη γερμανική γλώσσα η λέξη «ΝΤΡΟΠΗ».

Έτσι, μέλη της κατάληψης Rosa Nera, με σύνθημα «Μαζεύοντας τις ακαθαρσίες», αποφάσισαν να αποκαθηλώσουν και να καταστρέψουν την νέα πλακέτα.

φωτογραφία: ertnews.gr

«Κάποιοι έπρεπε να το κάνουν, κάποιοι έπρεπε να μιλήσουν. Η Κατάληψη Rosa Nera στο φως της μέρας, ξήλωσε τις πλάκες που έβαλαν νύχτα νεοναζιστικές οργανώσεις στο κακό πουλί. Καμία προσβολή της μνήμης, κανένας εξωραϊσμός της ιστορίας δεν θα γίνει ανεκτός. Ποτέ ξανά Ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός, πότε ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά Άουσβιτς και στρατόπεδα θανάτου», γράφει σχετικά η Rosa Nera.

Το μνημείο αναπαριστά έναν γερμανικό αητό με γαμψά νύχια, που εφορμά για να κατασπαράξει την Κρήτη. Χτίστηκε το 1941 ενώ σήμερα, λόγω μιας καταιγίδας που εκδηλώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2000, ο αετός έχει αποκοπεί από το μνημείο.

Αριστερά, το αρχικό μνημείο. Δεξιά, όπως είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon